Пъстър празничен уикенд ще отбележи срещата на лятото и есента в Русе веднага след първия учебен ден - на 17 и 18 юни. Програмата се организира по общинската програма „Туризъм“.
Тогава градът ще бъде домакин на първия фестивал на тортата „Гараш“ - сладкия подарък от Малката Виена за България. Тортата е създадена в „Ислях хане“ в края на 19 век от пристигналия от Австро-Унгария сладкар с виенска закваска Коста Гараш. Той прави прочутия си сладкиш по подобие на създадена през 1834 година от виенския сладкар Франц Сахер едноименна торта, но с много фантазия и подчертан собствен почерк. Сахер пък заимства рецепта за торта от готварската книга на Конрад Хаузер от 1718 година, като добавя свои кулинарни решения. 
Идеята е фестивалът да стане традиционен. 
„Желанието на Община Русе е той да се превърне в ежегодно събитие, част от годишния културен календар на страната“, заяви зам.-кметът Златомира Стефанова.
Замисълът е фестивалът да се превърне в нещо като кулинарен джемсешън. Известни русенски сладкари ще приготвят „Гараш“ по оригинална рецепта, но ще има и много импровизации и интерпретации на темата, включително и съобразени с тенденцията за веган варианти на класически ястия и десерти. Публиката ще има възможност да опита сладкишите и да оцени кой как се е справил. А търговците, които предлагат тортата по оригиналната рецепта, ще получат своеобразен лиценз - специален стикер за заведенията си, удостоверяващ автентичността на предлаганата от тях торта.
Програмата ще бъде обогатена от специално изпълнена кантата и детски спектакъл на открито, с които се ангажират операта и кукленият театър.
Това ще е и свързващото звено с международния фестивал „Живи статуи“ по същото време, организиран за седма година от драматичния театър с финансова подкрепа от общинския бюджет. В Русе отново ще пристигнат елитни артисти от Европа, чиито причудливи, закачливи и колоритни герои винаги предизвикват голям интерес.
Успоредно с двата фестивала ще бъде организирана опознавателна обиколка на Русе за туроператори, екскурзоводи и агенти, които да помогнат за предлагането и налагането на Русе като популярна туристическа дестинация.