Община Русе също постави „Линамар“ в центъра на разговора с посланика на Канада за Румъния, България и Монголия Н. Пр. Аник Гуле, която бе на посещение в Русе. По-рано това направи областният управител Анатоли Станев.
„Най-голямата грешка, която правят частните чуждестранни компании, искащи да инвестират в Русе, е че поставят гражданите пред свършен факт. Хората тук не обичат да бъдат изненадвани по въпросите, свързани с екология“, заяви зам.-кметът Златомира Стефанова при срещата си с Н. Пр. Аник Гуле.
След като подчерта чувствителността на темата за чистотата на въздуха за русенци Стефанова даде пример канадската компания „Линамар лайт металс Русе“, която дори след инсталираните биофилтри за пречистване на отпадъчни газове и поставените от Общината камери за денонощно видеонаблюдение продължава да отделя задушливи миризми.
Дипломат номер 1 на Канада в региона изрази подкрепата на страната си за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, което ще намали резервите на канадски компании да инвестират у нас.
Извън икономическите теми Стефанова разказа на гостенката за Русе като град на първите неща и сподели желание градът да привлече повече туристи от Страната на кленовия лист. Лансирана бе и идеята за изложба в Доходното здание, посветена на културата на Канада.