Протест Българска браншова камара „Пътища“ затваря за час от днес до петък 20 възлови точки в страната. Една от тях е кръстовището за Иваново на пътя Русе-Бяла.
Колегите ще се събират в 9 часа, протестът и в трите дни ще започва в 10 часа и ще продължава да 11. Както винаги досега, медицински автомобили и други превози с доказана спешност ще бъдат пропускани. Ние не искаме някой да пострада, а да бъдем чути. Възможно е блокадите да продължат на същите места по същото време до петък, каза в разговор с „Утро“ инж. Лорета Димитрова, главен секретар на БКК „Пътища“.
Протестът ще засегне и пътуващите за морето и за София. 
Спиране на движението е предвидено на пътния възел „Белокопитово“ край Шумен, на входа на Варна и на околовръстния път на Бургас. Първото препятствие по пътя за София ще е на Плевен, след това ще има още две по пътя до столицата.
Основните искания на бранша бяха представени вчера от председателя на браншова камара Стефан Чайков. Едно от тях е в оставащия си живот парламентът да премахне крайният срок 30 септември, когато изтичат подписаните допълнителни споразумения към договорите след гласуването на депутатите от края на април да платят половината от дължимите към бранша средства, а останалите 50% - след проверка на специална междуведомствена комисия. Освен това се настоява да се върнат правомощията за взимане на решения по такива казуси от Народното събрание на Министерски съвет, каквато бе практиката в годините назад. Това било наложително, защото според последните законови промени решенията по подобни казуси се взимат от Народното събрание, каквото може да няма в близките месеци.
„Ако това не се промени, от 30 септември България ще се окаже единствената държава в ЕС, която няма да има поддръжка на пътища. Това ще рефлектира и на зимното поддържане, ще доведе и до лихвени неустойки. Ключов приоритет за нас - и тук искам да се обърна към всички народни представители, които имат останало държавническо мислене, да направят всичко възможно решението от 20 април да бъде променено така, щото правомощията да са в Министерски съвет, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както трябва да бъде“, каза Чайков.
Към момента държавата не е изплатила на сектора около 720 милиона лева, като заради това е блокирана работата по над 270 отсечки от републиканската пътна мрежа, уточни Чайков.