С разходка по местата в Русе, посочени в творчествто на Елиас Канети, бе отбелязана вчера 117-ата годишнина от рождението на нобелиста, написал „Всичко, което преживях по-късно, вече се бе случило някога в Русчук...“. Турът на почитта и паметта бе воден от председателя на Международно дружество „Канети“ проф. Пенка Ангелова и д-р Веселина Антонова. Участниците в него си припомниха за роднините на писателя Ардити, Розанес, Афталион, д-р Менахемов и др.
„Един град го правят хората. Гордея се, че в Русе се е родила толкова велика личност като Елиас Канети“, каза зам.-кметът Златомира Стефанова и благодари на членовете на МД „Елиас Канети“, че пазят духа на автора на „Спасения език“ и го утвърждават като една от емблемите на Русе.
„Днес се прекланяме пред още една личност, повод за гордост на русенци. Смятам, че е необходимо жителите на региона да бъдат малко по-добре запознат с живота и делото на родения в Русе носител на Нобелова награда“, каза областният управител Анатоли Станев.
Именно затова областната управа, Община Русе и МД „Елиас Канети“ ще стартират кампания за популяризиране на неговата личност.  
Според проф. Ангелова Канети остава все още непознат за широката русенска общественост, затова дружеството ще продължи мисията си да съхранява и разпространява творчеството му.