Пчелин със 70 кошера и 360 декара гора са погълнати от пожар, избухнал в неделя около обед край Ветово. В гасенето, продължило от 14 до 21.20 часа, са участвали огнеборци от Ветово с два специализирани автомобила и два екипа от спасителния отряд в Русе с още две пожарни. Помагали са 8 души от доброволческата група и двама служители на „Каолин“ АД с водоноска. Значителна част от унищожената гора - 250 декара, е общинска собственост. Спасена е останалата част от гората с площ от около 150 дка.
Над 5000 декара сухи треви и стърнища са горели в събота и неделя, когато температурите в Русенско достигнаха и надминаха 40 градуса. Най-много работа огнеборците са имали в Пиргово, Николово и Стълпище, но са реагирали и на сигнали от Обретеник и квартал „Чародейка“, където в нощта срещу неделя са пламнали сухи треви и храсти.
Заради зачестилите пожари вчера министърът на земеделието в оставка Иван Иванов издаде заповед, с която забрани до 7 август косенето на трева, машинното почистване (мулчиране), включително и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи. При неспазване на предписанието ще бъдат налагани глоби или имуществени санкции съгласно Закона за защита при бедствия, предупредиха от министерството.