Столичният консорциум „Екселор-Каргомас“ е подал жалба в Комисията за защита на конкуренцията, с която оспорва изборът на чешката „Биофрог“ за доставчик на 15 нови тролейбуса за „Общински транспорт Русе“. Антимонополният орган е сезиран на 18 юли и тепърва предстои да се разбере дали по сигнала ще бъде образувано производство и дали казусът ще бъде разгледан по същество. Дотогава процедурата остава висяща, въпреки че не са поискани временни мерки за спирането й.
Мегапоръчката на стойност 14,25 млн. лева без ДДС за доставката на 15 нови тролейбуса е част от проекта за осигуряване на по-чист въздух за Русе чрез покупката на екологични возила. Както „Утро“ писа, пет от седемте участници бяха отстранени заради несъответствия с условията и на финалната права останаха чешката „Биофрог ЦЗ“ ЕООД и столичната „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД. Решението на общинската комисия е на първо място да се класира „Биофрог ЦЗ“. Въпреки че бе поискала по-висока цена - 14 212 500 лева срещу 12 830 775 лева на „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД, тя е предпочетена заради предложения по-дълъг срок на гаранционна поддръжка - 5 години срещу 2 г. на конкурента си. Което съгласно условията на обществената поръчка й дава повече точки за крайното класиране.
Консорциум „Екселор-Каргомас“ е единственият участник, подал жалба в КЗК срещу класирането и предвид основанията за отстраняването му шансовете му да обърне процедурата изглеждат минимални. Както научи „Утро“, столичното сдружение е поискало да достави тролейбусите от беларуския „Минский Автомобильний завод“. Това предприятие обаче е включено в списъка беларуски фирми, срещу които са предприети ограничителни мерки от страна на ЕС заради участието на Беларус в руската агресия срещу Украйна. Така че основанията за обжалване на „Екселор-Каргомас“ изглеждат доста неясни.