20-годишният пианист от Русе Николай Димитров бе одобрен за участие в престижния Фестивален оркестър „Шлезвиг-Холщайн“, създаден през 1987 г. от Ленард Бърнстейн. Студентът от Консерватория „Принц Клаус“ в Грьонинген, Нидерландия, премина успешно прослушване и в продължение на един месец ще работи заедно с още 120 млади музиканти от цял свят.
Това е поредното признание за таланта на Николай Димитров, който е единственият българин в оркестъра и ще участва в три концерта в програмата на Музикалния фестивал „Шлезвиг-Холщайн“ в Германия. Всъщност изявите пред публиката ще бъдат шест, тъй като организаторите отвориха генералните репетиции и пуснаха в продажба билети и за тях.
В петък и в събота в Любек и Ноймюнстер беше представена интересна програма - „Пролетно тайнство“ от Стравински, „Скитска сюита“ от Прокофиев и „Майката на човека“ от „Наивна и сантиментална музика“ от Джон Адамс. На пулта беше полският диригент Кшищоф Урбански.
На другия полюс ще бъде изявата на 13 август в спортната зала „Вундерино Арена“ в Кил. Там ще има прожекция на филма „Междузвездни войни: Империята отвръща на удара“, където музиката на Джон Уилямс ще се свири на живо от оркестъра под диригентството на Лудвиг Вики.
Още от основаването си през 1987 г. от Ленард Бърнстейн, Международният фестивален оркестър на Музикалния фестивал „Шлезвиг-Холщайн“ се радва на изключителна репутация по целия свят. Той е в центъра на образователната дейност, извършвана от един от най-важните фестивали за класическа музика, който се провежда ежегодно в северната част на Германия.
Всяка година Фестивалният оркестър прави прослушвания на в 35 града в Северна и Южна Америка, Азия, Европа и Близкия изток на повече от 1500 млади музиканти. Жури допуска около 120 подбрани музиканти на възраст до 26 години и така Фестивалният оркестър „Шлезвиг-Холщайн“ се състои от най-добрите млади музиканти в света.