Сагата със самозапалилите се 2400 тона въглища в сръбска баржа, закотвена заради пожара на транзитна стоянка край Гюргево, е на път да се реши с три дни енергични действия след три седмици бездействие на корабособственика и властите в Румъния.
Проблемът ескалира след залпово обгазяване на Русе в ранните часове на 19 юли. Това мобилизира всички институции и така стана ясно, че въглищата са се самозапалили на 8 юли. След това датата беше коригирана на 3 юли - тогава се е появило първото тлеене.
Докато се чакат пристигането на обещаните от сръбския собственик на закотвения край Гюргево конвой празни шлепове, четвъртата секция, превозваща метал, беше разтоварена в Русе и откарана обратно от маневрения кораб на Пристанищния комплекс „Мираж“. Планът е част от горящите въглища да се претовари на освободения съд, като същевременно продължава гасенето с вода. Операцията започна вчера и се очаква да приключи днес до края на деня.
Разтоварването на натоварения с метал шлеп, връщането му в конвоя и преразпределението на въглищата бяха проследени от областния управител Анатоли Станев и председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев.