Премахването на ДДС върху хляба и брашното даде отражение в цените, но това ще е временно, предричат русенски производители.
След като хлябът поскъпна значително заради повишените разходи за енергия, горива, брашно и консумативи, освобождаването му от ДДС върна цената са 10-20 стотинки. Очертава се обаче ценови танц в ритъма на тангото - две напред, едно назад.
„Това ще даде ефект за няколко седмици. Цената на брашното обаче не спира да расте. През миналата година го купувахме на около 60 стотинки без ДДС за килограм. Сега плащаме по около 96-97 стотинки без ДДС. До края на месеца най-вероятно ще мине лев“, каза собственикът на малка пекарна с капацитет 300 хляба дневно Мартин Киров.
„Няма как цените на хляба да паднат. Само в големите хранителни вериги той е на по-ниска цена и това е с рекламна цел. До месец-месец и половина очаквам цените отново да тръгнат нагоре. Причината е поскъпването на газа и на брашното“, посочи собственик на фирма, произвеждаща 3000-4000 хляба дневно.

След премахването на ДДС върху хляба и брашното, в цялата страна вече хлябът е с 20 на сто по-евтин, каза в серия интервюта председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.
„Информацията, която имаме, тъй като ние сме доставчици навсякъде на хляб, е, че масово са свалени цените. Няма населено място в България, където да не са по-ниски цените“, посочи тя. „Ние сме оптимисти, че хората по джоба си ще продължат да чувстват въздействието на тази важна социална мярка, която работи в цял свят, не само в Европа. Виждаме, че започна да се купува все повече хляб. За едно по-голямо семейство, което купува по 3-4 хляба - разликата е сериозна, а това е ежедневна покупка“, заяви Кукушева.
„В момента цената на зърното е стабилна и не оказва пагубно влияние върху цената на брашното“, каза още председателят на браншовия съюз. И наред с това се застрахова, че все още не се знае каква ще бъде цената на суровината през септември, когато е приключила жътвата и се знаят окончателно всички добиви.
Какво е положението в Русе?
Тук, както впрочем и в цялата страна, изглежда цената на хляба следва ритъма на тангото - след направените две големи крачни напред в поскъпването, следва една малка назад в поевтиняването. И това вероятно ще продължи, но за разлика от тангото, което е красив и магнетичен танц, танцът на цените е притеснителен.
Хлябът тук е поевтинял между 10 и 20 стотинки, но производители твърдят, че цената няма да се запази ниска, а тепърва ще расте.
Премахването на ДДС върху хляба и брашното няма как да компенсира поскъпването на газа и на пшеницата, казаха производители на хляб в Русе.
Мартин Киров е собственик на фурна, която произвежда около 300 хляба дневно. Обяснява, че 20 процента от формирането на цената на насъщния е свързана с горивото. 
„Всички големи хлебопроизводители са на газ, който е повишен с над 30 процента, и това означава, че цената на хляба ще расте. От идния месец очаквам покачване. Ние имаме предимство, тъй като нашата пещ работи на дизел“, обясни Киров.
Неговата фирма няма да увеличава цената на хляба, която е 1,70 лева за 600 грама табан.
„Въпреки нулевата ставка ДДС хлябът поевтиня с около 10 стотинки. Това ще даде ефект за няколко седмици. 
Цената на брашното обаче не спира да расте
През миналата година го купувахме на около 60 стотинки без ДДС за килограм. Сега плащаме по около 96-97 стотинки без ДДС. До края на месеца най-вероятно ще мине лев. Дотам стигнахме, че да плащаме веднага брашното, защото цената след седмица вече е различна“, обяснява Киров.
По думите му ще има и много спекулации около увеличението на цената на газа, заради което ще поскъпне и хлябът.
„Двата компонента, които оказват най-голямо влияние върху цената на хляба, са брашното и горивото, а те не спират да поскъпват“, каза Киров. 
Според него цената на хляба в края на юли ще бъде по-висока от тази, която е била през миналия месец
 „Нулевата ставка ДДС за брашното не влияе на цената на хляба. Аз си взимам ДДС от държавата. Неговата по-ниска цена ще се усети единствено на щанда в магазина“, коментира производителят.
Той предлага друга мярка за поевтиняване на насъщния.
„Преди десетина години работихме с т.нар. безакцизно гориво. Нека отново ни се позволи - само на производителите на хляб да ползваме това гориво. Така цената на хляба ще падне“, обясни Киров.
Собственик на друга голяма фирма за производство на хляб и хлебни изделия в Русе, която пече между 3000 и 4000 хляба на ден, казва, че цената на хляба до месец ще се вдигне.
„Определението за хляб гласи, че се произвежда от вода, брашно, сол, мая или квас. 
Само той не трябва да се облага с ДДС, а това са три вида хляб - „Добруджа“, 
бял и типов
 Всеки друг вид, в който има например олио или семена, не минава под определението за хляб и се облага с ДДС“, обясни хлебопроизводителят. Той посочи, че фирмата му предлага повече от 20 вида хляб. От тях само на три вида цената им е понижена с 10-15 стотинки.
„Фирма, която ни доставя брашно, ни предупреди тази седмица, че ще вдигне цената с около 100 лева на тон. Когато попитахме каква е причината, ни обясниха, че новата пшеница е по-скъпа от старата. Досега плащахме по около 1000 лева за тон брашно, а сега ще е около 1100 лева. Няма как цените на хляба да паднат.
Само в големите 
хранителни вериги той 
е на по-ниска цена и това 
е с рекламна цел
До месец-месец и половина очаквам цените отново да тръгнат нагоре. Причината е поскъпването на газа и на брашното“, посочи собственикът на фирмата.
Проверка по магазините показва, че хлябът е поевтинял между 10 и 20 стотинки в Русе след премахването на ДДС. А каква е цената на хляба и в съседна Румъния, където от няколко години ДДС върху насъщния е девет процента? Въпреки че съпоставка е много трудно да се направи, тъй като има най-различни видове хляб, за 
справка вземаме голяма хранителна верига, която има магазини и от двете страни на река Дунав - 
„Кауфланд“
Ако в румънския магазин на веригата цената на 600 грама тостерен хляб от бяло брашно - родно производство, е 3,99 леи или 1,60 лева (1 румънска лея е 0,40 лева), то в хипермаркета в Русе цената му е 1,65 за 550 грама. „Златната Добруджа“, която е 600 грама, е 2,19 лева, белият хляб - тостер, който е 500 грама, е 1,65 лева, а селският хляб - 650 грама, е 1,69 лева.