Ноа Лайлс защити титлата си на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн (САЩ), превръщайки се в третия най-бърз атлет за всички времена на дистанцията и повеждайки втори американски подиум в спринта.
Американецът финишира за 19.31 секунди, най-добро време в света за сезона и нов национален рекорд.
Бронзовият медалист от Токио 2020 Лайлс водеше до средата на бягането и увеличи темпото до финала, като сънародниците му Кени Беднарек и 18-годишният Ерийон Найтън се бореха от завоя и на правата за среброто и бронза.
Беднарек стана втори с 19.77 секунди, а Найтън завърши на трета позиция с 19.80.
Лайлс разкъса екипа си след финала, а домакинската публика в Юджийн изпадна в еуфория.
"Днес е моят ден. Най-накрая успях да направя това, за което мечтаех. Цялото ми семейство е тук", каза той на пистата, след като счупи националния рекорд на четирикратния олимпийски шампион Майкъл Джонсън, който беше в сила от 1996 година насам.
Първоначално времето на Лайлс беше показано като 19.32, което би изравнило рекорда на Джонсън. След това обаче то беше актуализирано до официалното 19.31, когато той беше обърнат с гръб. 25-годишният спринтьор беше очевидно изумен, когато забеляза новата цифра на таблото.
Това беше вторият подиум за американските спринтьори в Юджийн, след като Фред Кърли, Марвин Брейси и Трейвън Бромел взеха медалите на 100 метра.
Лайлс се качи на гърба на талисмана на Световното първенство и прекоси пистата след церемонията по награждаването за радост на феновете.
Шерика Джаксън от Ямайка направи фантастично бягане и взе златото в спринта на 200 метра при жените с второ постижение за всички времена - 21.45 секунди.
28-годишната Джаксън премина завоя заедно с петкратната световна шампионка на 100 метра Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка) и световната шампионка на 200 метра от Доха 2019 Дина Ашър-Смит (Великобритания), но във вторите 100 метра беше изключiтелно бърза. Тя пресече финала за 21.45 секунди - рекорд на шампионатите, национален рекорд и второ постижение на 200 метра в историята след световния рекорд на Флорънс Грифит-Джойнър (САЩ) от 21.34 секунди от Игрите в Сеул 88.
Шели-Ан Фрейзър-Прайс спечели среброто с личен рекорд за сезона 21.81 секунди, а Ашър-Смит завърши трета с 22.02 секунди.
Двукратната олимпийска шампионка Елейн Томпсън-Хера (Ямайка) финишира седма с 22.39, далеч от личния си рекорд за сезона 21.97 секунди, с което вече заема трето място във вечната ранглиста.
Двете американки във финала Аби Стейнър и Тамара Кларк се класираха съответно пета и шеста с 22.26 и 22.32.  
"Чувствам се страхотно. Излязох и направих шоу. Най-бързата жива жена, национален рекорд и рекорд на шампионатите, не мога да се оплача", каза Джаксън.
28-годишната спринтьорка има доста индивидуални медали в кариерата си, включително сребро на 100 метра в Юджийн миналия уикенд, но сега спечели и първа индивидуална световна титла.
"Знам, че Шели вероятно е една от най-добрите спринтьорки в света на завои, така че трябваше да пробягам кривата възможно най-силно. Знам, че съм силна и бърза преди финала, така че знаех, че когато в крайна сметка я настигна, мога да я изпреваря", добави шампионката.
Джаксън каза, че не мисли за времена и рекорди. Върховото постижение на Грифит-Джойнър, която почина през 1998 година на 38, преди се смяташе за недосегаемо, но вече не е така.
35-годишната Фрейзър-Прайс, която спечели световната титла на 200 метра през 2013 година, започна отлично и водеше до завоя преди Джаксънда я изпревари.
"Бях наистина уморена физически и психически, но исках да изляза и да направя добро бягане", каза Фрейзър-Прайс.