Русе планира поставянето на термокамера за ранно откриване на естествени пожари, чиито данни може да се изпращат и на общинските власти в Гюргево за бърза реакция при честото палене на стърнища около града. 
Това бе една от темите на срещата на кмета Пенчо Милков, който гостува на гюргевския си колега Андриан Ангелеску заедно с българския посланик в Букурещ Радко Влайков.
Паленето на стърнища на северния бряг на Дунав от години е една от причините за замърсяване на въздуха в Русе. Този начин от миналия век за почистване на ожънатите площи отдавна е строго забранен, но това не значи, че е прекратен. Макар че много над правомощията му, Андриан Ангелеску се ангажира да действа за по-бързото решаване на проблема, който засяга и неговия град.
Другата тема на срещата бяха тлеещите въглища в закотвена на транзитна стоянка сръбска баржа. Оказва се, че самозапалването им е станало още на 3 юли и три седмици никой не е направил нищо, за да спре пожара. Няма данни плаващият кран и празната баржа за претоварване и загасяне на въглищата, с чието изпращане собственикът на баржата се ангажира, да са пристигнали. Бедстващият съд продължава да е закотвен на същото място и само липсата на вятър кам България предпазва Русе от ново залпово обгазяване. По неофициална информация баржата ще бъде обработена в Русе и тук въглищата ще бъдат загасени.
По повод качеството на въздуха кметът Пенчо Милков използва профила си във фейсбук за обръщение към гражданите и институциите „по отношение на замърсяването на въздуха от последните няколко дни“.
„В писмо до Министерския съвет, до министъра на околната вода и водите, до нашата РИОСВ и до областния управител настоях до часове да бъдат предприети мерки за установяване на източника на промишлено замърсяване в Русе. Вчера и онзи ден основна тема бяха баржите, с които румънската страна не може да се справи и просто да ги изтегли.  
Сега сме изправени отново пред миризми, които според мен очевадно имат промишлен характер - нито има печки, които горят, нито на тирове ни мирише. 
Мирише ни на промишлено замърсяване. 
Действията трябва да бъдат предприети веднага. 
Община Русе чрез мен и всички граждани чрез публични изявления от отговорните държавни институции да получат информация кой е източникът на промишлено замърсяване. Русенци се сдобиват със станции, правят разходи, дооборудват станции - не мисля, че това трябва да е техен /общински/ разход. Въпреки това русенци го правим. Искаме действия до часове и информация пред всички кой е източникът на тази задушлива миризма, обхванала града в последните часове и дни“, заяви Милков.