Интердисциплинарният проект „Светлината говори, ръцете създават“ ще бъде представен тази вечер в Съюза на глухите в България. Това съобщават от Столичната община, чиято е финансовата подкрепа.
„Светлината говори, ръцете създават“, ръководен от Станимир Божилов, е продължение на придобилата не само национална, но и международна известност идея на проф. д-р Олег Гочев за модулни интерактивни стенни инсталации. Същността на тази идея е създаване на променяемо произведение от група художници, обединени единствено от обща за всички тема. Колективното творчество отговаря на глобализирането на световната икономика и култура и възникналата нужда от естетически и авторски плурализъм. Тази концепция не отрича ренесансовата идея за самотния универсален гений-творец, а само я осъвременява чрез мултиплициране. Това е само една от възможностите на този нов вид публични стенописни произведения.

Има възможност публиката да променя творбата по свой личен или групов вкус, желание или настроение. Така от пасивен консуматор-реципиент зрителят се превръща в активен съучастник и дори съавтор на произведението. Друг особеност е, че модулната стенна инсталация е двулицева. Така тя винаги има скрито изображение, алтернативно на видимото и което наред със елемента на съспенс увеличава обхвата на избор и предпочитание на активния зрител-съавтор чрез реверсивността си.
Инсталацията е реална, физически и материално съществуваща творба, и по този начин се явява пряк продължител на класическата традиция в хилядолетното изкуство на стенописта, чиито произведения са създадени за да съществуват през вековете, коментират от общината. 
Първите две инсталации бяха реализирани в пространството на НБУ, където се роди идеята: „Любов и омраза“ е осъществена през 2010 г. в класическата техника акрил върху суха основа и включва присъствието на механичен звуковъзпроизводител, идентифициращ всеки един авторски панел на 20-те участници в проекта от три висши училища в България, от САЩ и Франция.
Втората стенна инсталация „Дух и материя“ е изпълнена в безпрецедентното досега равнопоставено съчетаване на класическите стенописни изкуства на мозайката и витража. Възможността за равностойното им въздействие е осъществено чрез изграждането на светеща LED стена-екран зад инсталация, която е открита през 2014 г., обединявайки 16 автора.
Следващото развитие на идеята е самостоятелният проект на Станимир Божилов - „Моят свят под дъгата“, в детска градина „Чебурашка“ в квартал "Дървеница" през 2011 г., където фòрмата на модулите от квадрат е променена в правилен шестоъгълник, а в концепцията се включва и игрови елемент. 
Върху този нов момент е наблегнато в осъществяването на следващия проект на Станимир Божилов - „Интерактивно пространство за визуални изкуства" в Столична библиотека през 2021 г. В него стенната инсталация се явява елемент от цялостното оформление на фоайе, в което играе ключова роля. Става дума за друга страна от възможностите й, наречена условно „скрабъл“ аспекта й - т.е. върху всеки от панелите са изобразени отделни букви от българската азбука, с които може да се изписват от зрителите всякакви думи, дори изречения. Инсталацията е единственият интерактивен елемент от иначе застиналите изображения на рисуван стенопис и витражи, които допълват и обогатяват смислово цялостното послание на проекта, посветен на библиотекарството, книгите и колекционирането им.

Последното проявление на стенната инсталация в Съюза на глухите в България отново е като елемент от цялостно оформление на вече няколко архитектурни пространства. Този път тя не е единствената интерактивна част от замисъла. Своеобразна връзка с предишния проект в Столична библиотека се осъществява от „Светлината говори“ от витражни ръце, които представят букви от дактилната жестова азбука на глухонемите, с която те биха могли да пишат думи или изречения. Изградени са и интерактивните мобилни инсталации „Радост и болка“ - от двустранно изписани модулни панели, „Полет” - от хартиени птици и триизмерни конструкции. В голямата многофункционална зала „Младежко пространство“ е осъществена цялостна артистична намеса, обхващаща стените, колоните, пиластрите, тавана, вратите и прозорците. Нов пластичен момент там е и включването на свободно висящи цветни триизмерни птици, които разнообразяват и обогатяват архитектурните пространства.
"Светлината говори, ръцете създават" е ръководен от Станимир Божилов и екип от преподаватели - проф. д-р Олег Гочев, доц. Валентин Савчев и Дияна Драйчева. Реализира се с участието на студенти и ученици, изучаващи живопис и стенопис в НБУ и НГПИ „Св. Лука“. Инициативата за артистичната намеса е на доц. д-р Екатерина Тодорова от НБУ и на Силвана Павлова и Росица Караджова от Съюза на глухите в България.