В истински детски празник се превърна вчера откриването на многофункционалната детска площадка на Дневния център за деца и/или младежи с увреждания „Милосърдие“ към Русенската католическа организация „Каритас“. Повече от 50 деца и родители - потребители на центъра, участваха в занимателни игри и приключения.
„Благодарен съм на родителите на всички тези деца, защото толкова много години се учим от тях на търпение и толерантност“, каза изпълнителният директор на Каритас Русе Стефан Марков.
Негово Високопреосвещенство Никополският епископ монсеньор Страхил Каваленов беше сред специалните гости на събитието.
Екипът на Дневния център „Милосърдие“ на Каритас Русе полага всекидневни грижи за 34 деца от 2 до 18-годишна възраст с различни специфични нужди - и физически, и ментални. Затова и новите придобивки в центъра са толкова важни за по-пълноценното детско развитие: обновена зала за кинезитерапия с рехабилитационни уреди, хидромасажна вана, кътове Монтесори и психомоторен кът, мултисензорна стая.
„Благодаря на Каритас Русе не само за материалната, но най-вече за духовната подкрепа. Да виждам всички вас, които с толкова сърце се грижите за семейства и деца, които имат нужда от подкрепа, носи много сила и вдъхновение. Продължавайте да правите добро!“, заяви кметът Пенчо Милков.
„Благодаря на тези, които осигуряват материалното и даряват средства, за да се осъществяват подобни инициативи. Благодаря и на всички работещи тук, които дават цялата си душа и сърце“, каза областният управител Анатоли Станев.
„Предоставяме качествена социална услуга на европейско ниво. Бъдещата посока за развитие е по-тясното сътрудничество и работа с родителите“, подчерта управителката на „Милосърдие“ Теодора Герганова. Тя показа обновената база на центъра на всички гости, сред които бяха и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместникът-кметът Енчо Енчев, представители на различни държавни и общински институции, приятели и дарители на Каритас Русе.
„Всички, които работят тук - педагози, психолози, социални работници, дори лелките в центъра, влагат цялата си душа и сърце в грижите за децата ни. Това заслужава благодарностите ни и нашето уважение“, развълнувано каза Рени Иванова, майка на едно от децата в „Милосърдие“. 
Както подобава на празник, гостите донесоха подаръци на децата: пъзели и занимателни игри, лакомства, плодове и балони.