Жителите на Мартен отхвърлиха два от трите варианта за решение на проблема с тировете на Дунав мост и се спряха на възможността тежките камиони да бъдат спиране на влизане в Русе в района на „Метро“, както и на други подходящи места по пътя към града. Такива има около Бяла и в различни участъци до Хаимбоаз на юг. Това стана на общоградско събрание, в които участваха и кметът на общината Пенчо Милков, заместниците му Димитър Недев и Магдалина Илиева, както и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. В залата беше и добре запознатият със ситуацията и развитието у пред години бивш областен управител галин Григоров, който живее в Мартен. Вариантите са една от трите точки на поисканата от Пенчо Милков извънредна сесия на ОбС днес.
 В разговора, на моменти обяснимо силно разгорещен, стана ясно, че решението всъщност е в ръцете на държавата, но Пазарджиев се ангажира да предложи декларация на ОбС, при положение, че се постигне обединено мнение кое е най-подходящото решение, за да се прекрати обсадата на Дунав мост.
Кметът на Николово Златан Ванев обясни актуалната ситуация в селото. Въпреки забранителните знаци за преминаване на тежки автомобили, поставени след приемна на Пенчо Милков в селото, керванът от тирове продължават да върви, при това с ползване на вече познатия и абсолютно незаконен трик - със свалени регистрационни номера. Според Ванев няма достатъчно ресурси за контрол и шофьорите знаят, че не рискуват нищо.
Магдалина Илиева прогнозира, че ако не се появят административни спънки, примерно обжалване на процедура, готвеният буферен паркинг за 700 камиона може да заработи в началото на идната година.
Събранието се обедини около няколко искания към държавата: временно да се промени мястото за спиране в Русе, като се засили контролът и се увеличат патрулките; да се преразгледат всички звена работещи на Дунав мост и да се съкратят ненужните; да се стартира проект за буферен паркинг и в най-кратък срок да се завърши, но така, че да е законосъобразен и да могат да бъдат задължени тировете да влизат в него; спешно да се  изгради още един мост в Русе и да стартиране на работата по магистралата за Русе.
„За да стане това обаче ще имаме нужда от национална подкрепа и повече търпение. Трябва да обявим гражданско неподчинение, защото това е единствената форма, в която за дълъг период от време да затворим напълно Дунав мост, за да задействаме и властите в Румъния. Интересното е че в този казус на местно ниво видяхме обединение от всички партии. На срещата видяхме представители от всички формации. Надявам се и гражданите да постигнем това обединение и да предизвикаме реална промяна“, заяви един от организаторите на протестите на мартенчани Давид Александров.