Изложбата „Христо Явашев и Жан Клод. Почит към неговия живот и художествени проекти“ се открива днес в Художествената галерия на улица „Борисова“ 39. Експозициаята показва творби от колекцията на „Американска фондация за България“ /различна от фондация „Америка за Бъргария“/. Така по едно и също време в галерията ще има две високи с много висока стойност - на Салвадор Дали и на Кристо и Жан Клод.
„Колекцията на Американска фондация за България (АФБ) от творби на Христо Явашев-Кристо и Жан Клод, неговата съпруга, спътница в живота и съавтор в множество общи проекти, представя техния и неговия творчески път в рамките на няколко десетилетия от 1958 до 2003 година. Още когато създадохме фондацията, имахме намерение да представим пред българска публика различни достижения на българи от Америка, а сред тях Христо Явашев е вероятно най-известният българин от ново време, успял и станал популярен в цял свят, казват от АФБ.
Колекцията е събирана в продължение на повече от десет години, като оригиналните работи са придобивани на вторичния пазар за изкуство. Тя представя разнообразие от проекти на Кристо и Жан Клод с повече от една работа, като едновременно показва такива творби, с които художниците са финансирали своите скъпи проекти. А именно това са оригинални офсетови цветни литографии, които често са публикувани в ограничени тиражи или пък са отпечатани на специална хартия – копринена или вълнена. В сбирката проектите са тематично и хронологично систематизирани - като се започне от серията Ранни творби 1958-69 и се премине през Опакован бряг, Австралия, 1969, Завеса на Долината, Колорадо, 1970-72, Опакованият Райхстаг 1971-95, Опакованият мост Понт Ньоф 1975-85, Опаковани пътеки, Канзас сити, 1977, Мастаба в Абу Даби, 1979, Чадърите, 1991, проект, осъществен в САЩ - в жълто, и в Япония - в синьо,  Над реката, проект за река Арканзас, 1993, Опаковани дървета, Швейцария, 1997-98, проекта Стената, 1999, и последния в нашата колекция проект Портите на Ню Йорк от 2003 година.
„Искаме да покажем на българската публика това, което сме събрали досега. Изложбата с творби от колекцията на Американска фондация за България „Христо Явашев, почит към неговия живот и художествени проекти“ започва да пътува из България през юни 2022 от Добрич, родния град на Дико Михов, съосновател и първи президент на АФБ“, посочват от фондацията.
Експозицията ще продължи до 20 август.