Избрани са изпълнителите в обществената поръчка за проектиране и строителство на първите 75.6 км от автомагистралата Русе-Велико Търново. 
За проектирането и изграждането на участъка от Русе до Бяла (малко над 40 км) е класирано на първо място ДЗЗД „Хемус-16320“. Партньори в обединението са „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали-Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД.
На първо място за втората обособена позиция - за проектирането и изграждането на обходния път на град Бяла, е класирано ДЗЗД „АМ Русе Търново“. Партньори в този консорциум са „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство - Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД.
В момента тече 10-дневният срок за обжалване на решението за определяне на изпълнител на обществената поръчка.
Наред с това Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви вчера обществената поръчка за строителен надзор при изграждането на първите 75.6 км от бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. Тръжната процедура е в две обособени позиции - за участъка Русе-Бяла и за обходния път на град Бяла. Прогнозната стойност на поръчката е 24 568 500 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 15 август. 
Проектното трасе на магистралата е 132.84 км и е разделено на три участъка: Русе-Бяла, обход на град Бяла и Бяла-Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на ОПТТИ проектът за изграждане на магистралата да бъде включен за финансиране от бъдещата програма на Европейския съюз „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.
Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост, при пътния възел с пътя Русе-Силистра и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка. Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе-Бяла - едно от най-опасните и смъртоносни в България.