Съкровището от Борово, меден слитък и кремъчни ядра за праисторически ножове от Регионалния исторически музей заминават на пътешествие отвъд океана. От днес започва подготовката за гостуването им в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка - Музеят Фийлд в Чикаго, Института за изучаване на Античният свят в Ню Йорк и Канадският музей за история в Гатино, Квебек, съобщиха от музея.
Изложбата се подготвя от няколко години от екипа на проф. Уилям Паркинсон, шеф на отдела по Антропология в музея Фийлд, където преди време работеше и д-р Диляна Иванова, русенски етнолог. Нейната продължителност ще бъде до март 2025 г.
В изложбата участват 11 държави, както и множество музеи, повечето от които са партньори на Русенския музей по различни международни проекти. От българска страна участват Националния исторически музей в София, както и Регионалния музей във Варна.
Изложбата се опира на археологически находки, за да представи антропологически разказ за появата на неравенства между хората в древните общества, както и знаците, които ги изразяват. Спира се на обмена и домонетните форми за размяна, съкровищата и знаците на властта, на идоли и амулети, които показват етапи на обожествяване на природните сили.
Представянето на тази нова по дух и съдържание изложба, различна от“тракийските изложби“, с които страната ни се показва от времето на социализма, вписва България в контекста на значимите места, където се заражда световната култура. Важен момент при създаването й е наличието на български общности на американския континент, както и опита на Музея Фийлд в работа с българската общност в Чикаго, която в последните години отбелязва националния празник 3 март в пространствата на този музей, подчертават от музея.