Перманентните проблеми с тежкия трафик, задръстванията около Дунав мост и невъзможността хората от Мартен и работещите в индустриалните зони в района ще бъдат във фокуса на извънредната сесия на Общинския съвет, която е свикана в четвъртък по инициатива на кмета Пенчо Милков.
Ще се гласува учредяването на възмездно право на строеж за изграждане на паркинг за тежкотоварни камиони върху имот частна общинска собственост. Приемането на предложението ще даде зелена светлина за организирането на конкурс, дейностите по проектиране и строителство. 
След редица срещи на високо ниво общинското ръководство издейства отпускането на 3 млн. лв. от правителството за строеж на буферен паркинг. Тъй като сумата е недостатъчна за асфалтирането на всички 160 дка, предвидени в проекта, бяха потърсени възможности частни инвеститори да изградят и експлоатират паркинга. Проведени бяха разговори с проявилите интерес фирми, като през април в Община Русе постъпи официално инвестиционно намерение от кандидат.
Целта е паркингът да събира над 700 тира и това да освободи бул. „България“, „Тутракан“ и пътя към Мартен от километричните колони тежки камиони. Проблемът ескалира след започването на войната в Украйна, когато утвърдени международни маршрути се оказаха наизползваеми и превозвачите се насочиха към Дунав мост, а това удвои трафика.
Ще бъдат разгледани и три варианта за организацията на движението на тировете към и от граничния пункт. С най-голям потенциал е оповестена преди дни идея на местните власти платната по пътя Русе-Мартен да се използват разделно - това към Дунав мост да е само за тирове, а другото - за останалия трафик.
Жителите на Мартен обаче се обявиха срещу тази идея и държат на своето предложение - камионите да се изтеглят на бул. „Тутракан“. Анализ на Общината показва, че това не решава проблема, а само го пренася на друго място. Снощи темата беше обсъждана на общо събрание в Мартен с представители на местната власт. Независимо от решенията на събранието, кметът Пенчо Милков внася въпроса за обсъждане от местния парламент. 
На сесията ще бъдат поканени да дадат информация и компетентните държавни органи.