Пожарът в баржа с въглища, закотвена на румънския бряг срещу Русе, който обгази тежко града и предизвика масово недоволство, е пламнал още на 8 юли. Тогава е подаден първият сигнал, че на товарния съд има инцидент, който има потенциал да предизвика екологични проблеми. Баржата е на сръбски собственик, пътува от Констанца за Белград и в три от четирите й секции се превозват около 2400 тона въглища. На транзитната стоянка край Гюргево е закотвена от 2 юли, тъй като заради големия товар не може да мине през праговете в критичните участъци по Дунав около Белене. Няколко дни по-късно въглищата се самозапалват. Заради високите температури това е нещо обичайно.
Екипажът полага усилия за овладяване на огъня, но в такива случаи гасенето с вода не постига сериозен резултат. Вместо това има страничен ефект - силно задимяване, което вчера е стигнало до Русе заради променената посока на вятъра.
Граждани обсъждаха вчера, че от 2-3 дни усещат остри миризми, но предположенията им са били обичайните - че това е изпусната от производствен цех химия.
Още сутринта в областната управа се получават множество сигнали за задимяване, черни сажди и силно задушлива миризма. Областния управител Анатоли Станев провежда спешен разговор с ръководството на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ в Румъния и получава уверения, че службата ще изпрати специализирана техника за гасенето на съда. Това е в интерес и на съседите - освен че Гюргево също диша сажди, има вероятност металният корпус да не издържи на огъня, да се пречупи и баржата да потъне, като по този начин блокира района, в който е закотвена.
Успоредно с това кметът Пенчо Милков разтоваря с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов с нястояване за изтегляне на баржата на безопасно място.
Същото искане отправи на извънреден брифинг и директорът на РИОСВ Цонка Христова.
„Късно снощи /в понеделник - б.р./ бях сигнализиран за замърсяване на въздуха в Русе, предизвикано от тлеещи въглища на шлеп в румънския участък на река Дунав непосредствено до града. Рано тази сутрин изпратих сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия по преместването на съда далеч от града. Вече има и координация между представителите на пожарната от двете страни на границата, за да бъде потушено това тлеене“, написа вчера Борислав Сандов в профила си във фейсбук.
„Няма превишение на средночасовите норми на серни и азотни оксиди и средноденонощната норма за фини прахови частици 10 микрона. Автоматичната станция за непрекъснат мониторниг на качеството на атмосферния въздух „Възраждане“ в централната част на Русе е отчела завишени нива (краткотрайни пикове) на атмосферните замърсители, в ранните часове на денонощието - серни и азотни оксиди, въгледроден оксид и фини прахови частици, характерни за наличие на горивен процес. В нощните часове е отчетен слаб север-северозападен вятър, който е допринесъл за преноса на неприятни миризми в централните части на Русе“, заяви Цонка Христова.
Заради поредното замърсяване на въздуха в Русе снощи беше организиран протест на централния площад, на който на плочките беше разпънат бял транспарант с надпис „Дишай“.