Спортният директор на нигерийския футболен отбор Мавлон Канайо Мартинс даде интервю за БТА по повод избора на клуба да проведе предсезонната си подготовка в България. Той говори за футбола в Нигерия и България, за талантите и за развитието на играта.
- Господин Мартинс, защото отборът ви избра да направи лагер в България?- Знаете ли, аз обичам България. Това е страхотна страна и тук бяхме посрещнати много добре, много приятелски. Имаме чудесни възможности да се готвим, имаме възможност да изиграем много контроли. Футболният герой на моето детство беше Христо Стоичков. Харесват много също Димитър Бербатов. Бе играч със стил и характер. Имам много ярък спомен от Световното първенство в САЩ'94, когато Нигерия победи България на старта. След това вие стигнахте далеч, а ние - не.Но освен това аз имам много добър приятел - Стефан Иванов. Той е българин, който живее в Нигерия. За мен е близък като брат. Попитах го дали е възможно да заведа отбора на подготовка в България, да покажем на страната някои от нигерийските таланти. Той ме насърчи да отидем, че ще бъдем много добре приети и точно така стана. Купихме билети и пристигнахме тук. Много сме доволни от всичко.
- Какво е нивото на вашия отбор и има ли футболисти, които са готови да играят в някои от водещите български отбор в Първа лига?- Ние показваме ниво във всяка контрола тук. Който иска да ни види е добре дошъл. Разбира се, че имаме футболисти, които могат да играят с успех във вашата елитна дивизия. И знаети ли защо? Защото нашите футболисти имат печеливш манталитет. А това е най-важното във футбола. Ако си отдаден и вярваш, че ще успееш, няма начин да не го направиш.
- Има ли вече интерес от български отбори към вашите футболисти?- Има запитвания от няколко отбора. Ние наистина разполагаме с големи таланти, чудесни момчета, които ще успеят във футбола. Има първоначални контакти. Мисля, че в следващите месеци ще направим 1-2 трансфера в България и това ще бъде само началото. Но интерес има не само от България. Нашите футболисти се следят във Великобритания, Италия, Видерландия, Белгия. Много клубове гледат постоянно мачовете ни на стрийминг.
- Колко хора играят футбол в Нигерия?- О, това е невъзможно да се каже. Защото Нигерия е футболна страна. Ако се разходите във всеки град или село в нашата страна, ще видите ще почти всички играят футбол - по игрищата, по улиците. Правят го със страст, с голяма любов към спорта. Да, ние обичаме футбола.
- Доволни ли сте от условията ви за подготовка в Банско?- Разбира се. Ако не бяхме, нямаше да останем толкова време. Всичко е идеално за нас, момчетата са много доволни. Можем да мислим само за футбол. Имаме трима шофьори на разположение, които всеки ден ни карат на тренировка или на контрола. Обградени сме с внимание.
- Вие сте пионери, тъй като сте първият африкански отбор, който се готви в България. Може ли да проправите пътя и за други отбори от Нигерия?- Надяваме се. Със сигурност бихме препоръчали България като чудесно място за футбол. Нямам съмнение, че и други отбори ще ни последват. Това е хубава реклама за България.
- Кои са футболистите, които вдъхновяват децата в Нигерия? 
- О, това са футболистите, които вдъхновяват целия свят. Това са Кристияно Роналдо, Меси, Левандовски. Агуеро също беше такъв футболист. Това са хората, заради които малките деца искат да бъдат футболисти и имат мечти. Надявам се децата от Нигерия скоро да имат и български идоли във футбола. Както беше едно време. Ако има нигерийци в първенството ви, това ще засили интереса към България и в нашата страна.
- Според вас кой е най-добрият нигерийски футболист в момента?- За мен това е нападателят на Наполи Виктор Осимен. Заради духа му и борбеността му. Той е голяма гордост за страната ни. Знаете как се боли на терена. Получи контузия на лицето и въпреки това се върна бързо на терена и игра с маска.
- Какво бихте казали на футболните фенове в България?- Аз успях да видя много места тук, в България - много градове, курорти. Направи ми впечатление, че навсякъде имате добри бази и терени. Стадионите ви може да са най-модерните, но имате инфраструктура, има къде да се развиват младите футболисти. Това е много важно. Освен това аз имам добро око и виждам, че имате талантливи млади футболисти. Деца, които обичат играта. Мисля, че България я чака добро бъдеще във футбола в следващите години.