Подписаният днес двустранен протокол с Република Северна Македония съдържа изключително амбициозни краткосрочни и дългосрочни мерки, които на практика имат за цел да решат много от отворените въпроси. Това коментира министърът на външните работи Теодора Генчовска на пресконференция след второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
Тя посочи, че този протокол е интегрална част от пакета на т.нар. френско предложение заедно с преговорната рамка и заключенията на Съвета на ЕС. Генчовска обясни, че в понеделник предстои заседание на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) и обявяване на писмена процедура по одобрение от страните членки. След това към вторник ще имаме информация дали този пакет преговорна рамка, заключения и протокола ще са факт и тогава ще ви представим всички документи, добави тя.
При насрочване на дата за първата междуправителствена конференция (МПК) от Чешкото председателство, РСМ ще има т.нар. политическа МПК, след което трябва да стартира при необходимата политическа воля процедурата за промяна на конституцията на страната с цел включване на българите в нея и след като свърши този процес, ще има втора МПК, след която ще започнат реалните преговори, обясни Генчовска.
Няма промяна в т.нар. френско предложение, преговорната рамка е такава, каквато ни беше представена, заяви още министър Генчовска.