Проблемът с нетърпимите задръствания около Дунав мост, които тормозят еднакво и шофьорите на тирове, и всички други, които ползват пътя Русе-Мартен за ходене на работа или прибиране вкъщи, върви към соломоновско решение. 
Подготвя се реорганизация, при която тировете ще се редят в двете ленти по пътя от Мартен за Русе, а съседното платно ще бъде с двупосочно движение за леки автомобили, бусове и обслужващи местния бизнес товарни автомобили, съобщи на вчерашната общинска сесия зам.-кметът Димитър Недев. Темата беше коментирана и от кмета Пенчо Милков. 

До идеята за новата организация на движението се стига след серия срещи за решаване на проблема при областния управител Анатоли Станев с участието на кмета Пенчо Милков, областните директори на МВР и АПИ и други свързани с трафика и пътната безопасност структури. За реализацията й Община Русе ще работи заедно с Областно пътно управление за изготвянето на проекта за организацията на движението и на нужните пътни знаци. При нужда ще съдейства и за демонтирането на част от мантинелите в конкретния участък. Пътното пък ще се ангажира с асфалтиране в района на премахнатите мантинели и полагане на съответната маркировка. В момента се извършва проектирането на новата организация на движението.
Изявлението на Недев на вчерашната сесия беше в отговор на писмото на кмета на Мартен Димо Тонев, придружено от подписка на хората от града и подкрепено от кметовете на Сандрово и Николово, с което се настоява тировете да изчакват на бул. „Тутракан“. Това е обвързано и с очакваното на 1 септември пускане на ферибота Русе-Гюргево.
На практика не може да се ползва бул. „Тутракан“, тъй като там има 12 входа и изхода на фирми, има портали, автобусни спирки и бензиностанции. Реално на трасето биха могли да се наредят между 40 и 50 камиона, което няма да реши проблема, а ще го пренесе в града. Камионите ще трябва два пъти да преминават през кръговото на Дунав мост, за да се наредят на опашката и да излязат от нея в посока граничния пункт. Отделно ще се затрудни и градският транспорт, няма да има видимост и ще се създаде опасност за хората, обясни зам.-кметът Недев.
Пред Община Русе остава другата задача, която вече няма характер на палеативна мярка - изграждането на буферен паркинг на бул.“България“, чийто подробен устройствен план вчера е минал на експертен съвет и ще бъде внесен или на следващата сесия, или на извънредно заседание на Общинския съвет. 
Съветниците поискаха и кметът Пенчо Милков прие темата за опашките от тирове и предлаганите решения от страна на администрацията да се гледат на следващо заседание на ОбС през септември.
От областната управа също декларираха готовността си да инициират и участват в обсъждане на всякакви предложения, даващи краткосрочни и дългосрочни решения на проблема.