Президентът (1997 г.- 2002 г.) Петър Стоянов и граждански форум от общественици и интелектуалци откриха в Националния пресклуб на БТА медийна кампания за номиниране на доброволци, подкрепили украинските бежанци. На доброволците ще бъде връчена награда за гражданска доблест и човешка доброта.   
Наградата ще се присъжда както на отделни граждани и доброволци, които оказват помощ на бежанците от Украйна, така и на организации. Номинациите ще се събират чрез сайта Ukraine-Award.org. Организаторите се надяват да покажат многообразието от истории за солидарност и взаимопомощ. Екипът на Гражданския форум ще разгледа номинациите и през октомври наградата ще бъде връчена. 
Целта на наградата е да се насърчават проявите на доброта, посочи Петър Стоянов на брифинга в пресклуба на БТА.
„Тоталната агресия може да се разгледа от много аспекти, но аспектът за човешката солидарност е изключително важен. У нас идват майки с деца, които не са сигурни, че ще има къде да се върнат“, коментира той.  
По думите му има много примери за добро - дори пенсионери отделят по 10-15 лева, за да помогнат на украинските бежанци у нас, доброволци даряват храни и средства. Така помагаме на себе си и се преоткриваме като добри хора, смята Петър Стоянов. 
„Проявите на тази човешка солидарност събудиха чувството ми на гордост, че съм българин“, заяви още той.
Към организационния комитет за наградата се включват Софийският университет, Нов български университет и българският ПЕН клуб на писателите. При представянето на инициативата освен Петър Стоянов, участваха и писателите Здравка Евтимова и Теодора Димова, Юлиана Методиева, проф. Георги Фотев.