Съединените американски щати съвсем не са сред най-старите държави в света, но макар че нямат дълъг летопис, имат своите безспорни исторически основания за гордост. Едно от тях е Йелоустоун /в буквален превод Жълт камък/ - първият в битието на нашата цивилизация национален парк и първата защитена територия, която показва на света как се пази природата. Намира се в северозападните части на САЩ, предимно на територията на Уайоминг, отделни части от Монтана и Скалистите планини в Айдахо, обхваща площ от 8980 квадратни километра и е създаден на днешния 1 март 1872 година.
Днес в Йелоустоун
може да се лови риба, да се кара лодка и да се правят дълги походи,
но да се върнем в началото.
Преди около 11 000 години първите заселници в Северна Америка - индианците, започват да преследват дивеч и да ловят риба в този район и са използвали твърдия черен камък обсидиан за изработката на различни сечива.
Първите бели изследователи идват тук през 1805 г. с известния поход на Люис и Кларк - първата американска експедиция, прекосила територията между Атлантическия и Тихия океан и върнала се обратно. През следващите години ловци разказват за „кипяща кал“, „реки от пара“ и „вкаменени дървета“. Тъй като не са останали документирани доказателства от този период, хората са мислели, че това са измислени истории.
През 1856 Джим Бриджер, трапер, също съобщава, че е виждал
„врящи извори“ и „планини от стъкло и жълта скала“
Въпреки че и неговите разкази не са приети сериозно, те събуждат любопитството на геолога и изследователя Фердинанд Хайдън, който през 1859 година организира двугодишна експедиция. Тя достига реката Йелоустоун, но обилни снеговалежи принуждават участниците да се върнат.
Избухналата гражданска война отлага проучванията за около 10 години, но след нея идват няколко успешни експедиции, които описват различни гледки и природни феномени.
През 1871 г. Хайдън се завръща в района с втора, по-многобройна експедиция, спонсорирана от правителството. Този път експедицията приготвя доклад, към който прилага снимки и рисунки и
успява да убеди Конгреса на САЩ да оттегли решението си за продажбата му на търг
На 1 март 1872 г. президентът Юлисис Грант подписва закон с който провъзгласява създаването на националния парк Йелоустоун.
Паркът има 1000 археологически находки и 1106 исторически структури и места. Обявен е за Биосферен резерват на 26 октомври 1976 година и влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО на 8 септември 1978.
Йелоустоун има 300 гейзера, което представлява 2/3 от всички гейзери в света. Най-големият гейзер в света сред тях се нарича Стиймбоут. Преди около 640 000 години огромно вулканично изригване създава пръстеновиден кратер, наречен калдера, с размери 45 на 85 километра и покрива с прах голяма част от Северна Америка. Друго, по-малко изригване, става преди 160 000 години. И до днес земетресенията са често явление в района, но са твърде слаби, за да бъдат забелязани от посетителите.
Учени установяват, че всъщност природният парк Йелоустоун е
един от най-големите супервулкани на Земята
Супервулканите се образуват, когато магмата се издига от мантията на Земята, но не изригва веднага. Когато изригне, неговата сила е огромна и може да предизвика световен катаклизъм.
Земната кора в някои части на Йелоустоун в последните години се е надигала с 4 до 6 сантиметра на година, което е възможно да се дължи на надигане на разтопена лава.
В резервата растат зашеметяващите над 1700 различни видове растения и дървета. Сред най-интересните цветя е Castilleja linariaefolias - едно от растенията от групата Indian paintbrush., биквално „индиански четки за рисуване“. Името на това цвете идва от индианска легенда как местен жител се опитва да нарисува залеза в прерията, но не се получава това, което иска и в разочарованието си той захвърля четките. От тях поникват цветята Indian paintbrush.
Сред най-забележителните животни са
прочутите бизони, сиви вълци, койоти, мечки гризли, пуми и орли рибари
В различни периоди част от тези животни са на прага на изчезването, а сивите вълци дори са избити, но благодарение на човешката грижа сега има здрави популации.
Йелоустоун е едно от чудесата на света, а от десетилетия - и едно от най-притегателните туристически места, което няма почивен ден и никога не затваря. Затова е и голям работодател. Това е може би най-посещаваният национален парк в Северна Америка, а от 1960 година туристите в него не падат под два милиона. Рекордът засега държи 2006 година с 2 870 295 посетители - по над 7860 души на ден!
Този пълноводен човешки поток носи и буйна река от долари
Всички, които посещават парка, трябва да закупят пропуск, който важи за Йелоустоун и Гранд Тетон за 7 дни и цената му е 21 долара за автомобили, 15 за мотоциклети и 10 долара за пешеходци и велосипедисти. Може да се вземе и годишен пропуск, който важи за всички национални паркове и монументи и е на стойност 80 долара. предимството му е, че с него влизат всички пътници с една кола.
И така, ако стигнете до Щатите и имате възможност - отбийте се в Йелоустоун. Ако не - прегледайте програмата на „Дискавъри“ или „Нешънъл джиографик“ и ако видите в нея филм за този великолепен природен феномен, не го пропускайте. Видяното със сигурност ще ви очарова.
По материали от интернет