Изложбата „Материализация на сюрреализма“, която включва над 60 оригинални творби на Салвадор Дали от частната колекция „Кесаури“ бе открита снощи в Русенската художествена галерия на улица „Борисова“ 39 и ще остане там до 26 октомври. 
Директорът на културния институт Елена Великова обясни, че колекция „Кесаури“ притежава оригинални произведения на много художници. 
„Дали е всепоглъщащ. До каквото се докосне, го превръща в обект на изкуство“, каза Великова. 
Василий Кесаури, който е куратор на изложбата и представител на организацията, притежаваща творбите, обясни, че той и семейството му се занимават с тази дейност повече от 10 години. Досега са подредили 130 експозиции. 
По думите му колекция „Кесаури“ притежава над 3000 оригинални творби на различни автори. 
„Нашето семейство притежава и огромно количество от оригинални медали на Дали, която е най-голямата подобна колекция от медали на този автор“, каза Кесаури.
Експозицията в Русе включва литографии, произведения в сребро, гоблени, сериграфия върху коприна, дизайнерски произведения. 
Изложбата е разделена на пет тематични раздела - „Сюрреалистични цветя“, „Дванадесетте апостоли или рицарите от кръглата маса“, „Бенвенуто Челини“, цикъл от илюстрации към „Старецът и морето“ от Ърнест Хемингуей и други различни произведения на Салвадор Дали.
Всички произведения, представени в изложбата, са оригинални творби на Дали, признати от него като такива. Автографът на Дали върху тях е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на произведението и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право, посочи Елена Великова.
Василий Кесаури коментира, че галерията гарантира безопасността на произведенията тройно - има видеонаблюдение, алармена система, както и охранител. Творбите са застраховани. 
По думите на Великова целта на изложбата е да помогне на публиката да види и разбере как Салвадор Дали материализира своите възгледи чрез своя специален художествен език под формата на образи, които често придобиват нематериален вид, но се усещат ясно от зрителя.