Кметовете на Николово Златан Ванев и на Сандрово Георги Пенков подкрепиха идеята на колегата си от Мартен и на жителите на града за нова организация на престоя на тировете, които чакат за преминаване през Дунав мост, за да се освободи изключително проблемната отсечка Русе-Мартен. 
За да се облекчи движението, предлагаме изчакващите тежкотоварни превозни средства между населените места Русе и Мартен да бъдат преместени в участък от русенския булевард „Тутракан“. Това казаха в общо изявление Димо Тонев, Златан Ванев и Георги Пенков.
След избухването на войната в Украйна и отпадането на международните маршрути, които попадат в райони с бойни действия, рязко покачи интензивността на трафика през Дунав мост. Ако преди за денонощие по пътищата в Русенско са се движили между 1600 и 1800 тежкотоварни превозни средства, то сега са повече от 4000, коментираха в понеделник от сектор „Пътна полиция“ в Русе.
От граничния пункт информираха, че за денонощие през Дунав мост само в посока Румъния преминават между 1200 и 1400 камиона.
„Искаме колоната от камиони да бъде изместена, защото възпрепятства нормалното преминаване на останалите превозни средства. Жителите на Мартен и Сандрово не могат да стигнат до Русе, където работят и учат“, обясни Тонев.
Предложеният участък от бул. „Тутракан“ има три ленти за движение и по думите му камионите могат да изчакват там без да пречат, както и да се възползват от паркинга на пристанищния комплекс.
„Отделно, от 1 септември се очаква да бъде открита фериботна връзка между Русе и Гюргево. Така превозните средства, които желаят да я ползват, ще се редят там на опашка. В близост няма и живеещи, тъй като е индустриална зона. Не можем да седим ежедневно в тапи“, обясни Тонев.
Жителите на село Сандрово, което е на двайсетина километра от Русе, също са потърпевши от изчакващите камиони в участъка между Мартен и Русе.
„Безобразието е голямо. Вечер е страшно за пътуване. Има участъци, които не са осветени, а шофьорите на камиони пресичат платното без да се съобразяват, като са предпоставка за инциденти“, обясни кметът Георги Пенков.
Русенското село Николово също понася вреди от увеличения поток от камиони в региона.
„Нужно е адекватно решение за тези колони от камиони. Шофьорите не спазват знаците и минават през Николово. Всеки ден живеем в страх за нашите деца и имоти“, обясни кметът Златан Ванев. Той за пореден път алармира, че шофьорите на камиони минават през селото, за да избегнат дългата опашка от камиони между Русе и Мартен, да се пренаредят по-напред и така да преминат по-бързо през граничния пункт.
Тримата кметове са изпратили предложението до областния управител, до председателя на Общинския съвет в Русе и до кмета на общината.