След успеха на тази изложба в Полша, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Словакия, оригиналните творби на Салвадор Дали от колекцията „Кесаури“ от Франция, включени в изложбата „Материализация на сюрреализма“, вече са в Русенската художествена галерия. Изложбата ще бъде открита във вторник,  12 юли, от 18 часа и ще продължи до 26 октомври. Публиката ще види повече от 70 оригинални творби на Салвадор Дали.
Експозицията включва уникалния и иновативен аудио гид, специално създаден за безопасността срещу Ковид-19.
Куратори на изложбата са директорът на русенската галерия Елена Великова, Василий Кесаури и Александър Кесаури. Тя е продуцирана и организирана от Русенската художествена галерия в партньорство с Art Expo SIA (Латвия) и Колекция „Kесаури“(Франция).
Изложбата „Материализация на сюрреализма“ е съставена от експонати от колекция „Кесаури“ на оригинални произведения на Салвадор Дали: литографии, произведения в сребро, гоблени, сериграфия върху коприна, дизайнерски произведения. Изложбата откроява основните ключови аспекти от творчеството на най-великия художник на нашето време - Салвадор Дали.
За да разберете Дали, трябва да осъзнаете основния принцип, че той е интелектуален художник. Неговата картина има за цел преди всичко да илюстрира неговите теории и идеи. За него е важно да представи не това, което виждаме, а това, което чувстваме, мислим, може би дори без да го осъзнаваме.
Целта на изложбата е да помогне на публиката да види и разбере как Дали материализира своите възгледи чрез своя специален художествен език под формата на образи, които често придобиват нематериален вид, но се усещат ясно от зрителя. Отвъд това, което вижда окото, винаги има широк спектър от нещо неизразимо, но много по-важно от това, което виждаме.
Дали пише: „През вековете, Леонардо да Винчи и аз, ние, се протягаме един към друг“. Ние също трябва да посегнем към нашия съвременник, който чрез своето изкуство ни кара да мислим, опитвайки се да промени нашия свят, за да стане по-добър.
Изложбата е разделена на пет тематични раздела.
Портфолио „Сюрреалистични цветя“
Серията „Сюрреалистични цветя I“, представляваща първия тематичен раздел, е съставена от 15 сюжета, нарисувана от Салвадор Дали и е публикувана през 1980 г. от Издателства „Graphiques Internationales“.
Дългогодишен колекционер на научни книги и редки илюстрации от шкафове с любопитни неща, Дали пресъздава някои от любимите си цветя, като ги обединява с познати символи, наблюдавани в голяма част от работата му. Умната игра на Дали с думите се вижда в тази сюита с две устни, израснали от лалета и очи, изпъкнали от цвят на ирис.
Портфолио „Дванадесетте апостоли или рицарите от кръглата маса“
Включената във втория раздел поредица е изключително важна за Салвадор Дали, тъй като е създадена през 1977 г., е плод на дългите му години вътрешно търсене и достъп до Бог. Дали винаги се тревожи от темите за греха, срама, вярата. Неслучайно цикълът има двойно име - „Дванадесетте апостоли“ или „Рицарите на кръглата маса“. Цикълът от легенди за рицарите на кръглата маса разказва историята на рицари, безупречни в рицарския етикет, чисти в мислите и делата си, участващи в търсенето на Светия граал - чашата, в която Йосиф от Ариматея събира кръвта на Исус Христос.
Именно тези чисти човешки качества и желание за подвизи и мъченичество в името на идеалите и вярата обединяват за Дали 12-те апостоли и 12-те рицари от кръглата маса.
За да подчертае уникалността (божествената възвишеност) на литографията, Дали украсява изображения със златни точки и тънка златна рамка.
Всяка литография има двойно име и кратко обяснение на автора, апелиращо към символите на културологията, идващи при нас от Средновековието.
Портфолио „Бенвенуто Челини“
Салвадор Дали създава в третия раздел фантастична поредица от 16 илюстрации за „Автобиография на Бенвенуто Челини“ през 1945 г., докато живее в Съединените щати. Идентичността на Бенвенуто Челини, като основна фигура на Ренесанса, е близка до Дали, той е вдъхновен от историите за живота му и неговото  творческо наследство. За Дали, както и за Челини, митологизирането на неговата личност и живот е нормално. Така неговият артистичен облик и светоусещане преобразяват реалността, вдъхновяват да се създават произведения на високото изкуство в различните негови области.
Цикъл от илюстрации към „Старецът и морето“ от Ърнест Хемингуей (1974)
Салвадор Дали се среща с Ърнест Хемингуей. Това разказва четвъртият раздел. Хемингуей и Дали: несравнима среща на двамата творци. Като сюрреалист Салвадор Дали третира поетичната истина на текстовете на Хемингуей не като илюстратор, а като мистик. Той се приближава до мистиката на борбата между човека и рибата не като агонизираща драматургия на победа и поражение, а по-скоро като подсъзнателни фигури, жестове и символи, които се настаняват в полетата на неговия свят на мечтите. Линейното изкуство и високото ниво на концентрация отличават всеки офорт със студена игла. Дали съчетава творбите си с поезията на Хемингуей.
Други различни произведения на Салвадор Дали
В петия раздел са включени:
- барелефите „Плодородие“ и „Ева Спациале“.
- дизайнерски работи: гоблени, меню; сериграфии върху коприна; етикети от поредицата „MOUTON ROTHSCHILD“ (Салвадор Дали, Жорж Брак, Андре Масон, Леонор Фини); комплект карти за игра на Дали, сребърна скулптура - Барелеф.
 Всички произведения, представени на изложбата, са оригинални творби на Дали, признати от него като такива. Автографът на Дали върху тях е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на произведението и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право.
Проектът има за цел да привлече семейства, младежи и служители в света на изкуството, като предлага намалени билети за изложби, събития и дейности, свързани с изкуството и културата.