„Беше огромна чест да нося Факела на мира при посрещането му в Русе, както и да представлявам каузата - бягане за мир. Бягането е част от моя живот и винаги ми носи огромна наслада“, каза русенската лекоатлетка Ясна Петрова, която участва в Пробега на мира.
Факелът на мира, който потегли от Германия на 27 май, беше официално поет от български отбор бегачи на 2 юли и за пръв път премина през Русе. У нас атлетите бягат по маршрут по дължината на река Дунав, а заедно с тях тичат и представители на международния отбор от различни държави - Франция, Австрия, Сърбия, Хърватия, Румъния, Полша и Украйна.
В Русе факелът бе посрещнат на кея от кмета Пенчо Милков и от състезатели от местните спортни клубове. Участниците в инициативата призоваха за световен мир. Положен бе и паметен знак, който обяви река Дунав за „Река на мира“. 
„От сърце ви пожелавам мечтата ви за мир, която ви отвежда толкова далеч, постепенно да завладее всички народи по целия свят“, поздрави ги кметът Пенчо Милков и заедно с бегачите откри на кея паметна плоча, която обявява българската част на Дунав за Цвете на мира.
Песен на българо-английски отбеляза края на кратката церемония по определянето на Дърво на мира, което се прави по традиция на всяко от местата, където отборът бива посрещнат.
Участниците в щафетата връчиха на кмета сертификат за признателност към всички русенци и наградиха с медал носителката на 30-годишния рекорд на дълъг скок Силвия Монева и областния координатор към Министерството на младежта и спорта в Русе Елеонора Гурбанова. 
Пробегът на мира е основан през 1987 г. от духовния водач Шри Чинмой (1931-2007). Той е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Инициативата обхваща над 150 страни от всички континенти, като бегачите пренасят по целия маршрут горящ факел - символ на стремежа на хората към разбирателство и хармония.