Построената през първото десетилетие след Освобождението сграда на етнографската сбирка-музей в Новград бе открита за посетители в петък след основен ремонт. Едноетажната постройка, правена първоначално за училище, която е и паметник на културата, беше в окаяно състояние. 
След два ремонта на обща стойност малко над 340 000 лева сградата вече отново е на разположение на близо 800-те жители и на гостите на селото. Експозицията на музея е разположена в девет зали, като сред тях могат да се видят археологически находки от преди новата ера, предмети и инструменти, свързани с бита и занаятите от миналото, както и експонати, имащи пряко отношение към живота и делото на революционерите Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
Парите за ремонта са осигурени от държавата на двата транша. През 2017 година със 71 483 лева от Министерството на културата е направен частичен ремонт на покрива и корниза на сградата. Останалите близо 277 000 лева са от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет през 2020 година. 
Първото си дарение след рестарта на дейността си музеят получи от известния нотариус от Бяла Димитър Джонов и съпругата му Елисавета, които дариха 200 лева.
По-късно в Новград със специална програма и заря беше чествана 154-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на Дунав в мочурлива местност между селата Новград и Вардим.  
В тържеството участваха кметът на община Ценово д-р Петър Петров, зам.-областният управител Людмил Христов, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, много кметове на общини и населени места, общественици. Сред гостите бяха представители на Окръжния съвет в Гюргево, водени от ам.-председателя ристиян Анкулеску и делегация от побратимената румънска община Валя Драгулуй.