По земите, на които се намира днешна България, се прави вино от древни времена.
Затова имаме завидна доза самочувствие, че разбираме от хубаво вино и от начините, по които да му се насладим.
Тази увереност далеч не е без основание, разбира се, особено в последните години, в които добрите изби се роят като гъби след дъжд.
В същото време обаче робуваме и на някои митове за напитката на боговете, които са погрешни.
Разбира се, знаем в каква чаша да налеем бялото вино и в каква - червеното. Отдавна сме се научили да не държим чашата за нейния „балон“, за да не затопляме питието си с дланта си и така да опропастяваме вкуса му.
Боравим с тирбушона умело като истински специалисти и сме категорични, че „сервитьорският тирбушон“ е най-добрият.
Понякога обаче правим грешки с виното като това да налеем шампанското в неподходящата чаша или да сервираме определен вид вино с неподходяща храна. Ето няколко мита за виното, събрани от webcafe, които е време да разбием и да спрем да следваме...
Червеното вино е по-здравословно
Битуват разнообразни схващания за разликите между бялото и червеното вино, като най-големите „екстремисти“ на тази тема смятат, че бялото вино е далеч по-долу от червеното.
По-наситеният и богат вкус на червеното вино кара мнозина искрено да вярват, че то е по-полезно и изпълнено с далеч по-ценни съставки от белия си събрат.
Анализ на изданието за здравословен живот „Healthline“ на средностатистически бели и червени вина показва, че това е абсолютен мит.
В чаша бяло и червено вино има почти сходен брой калории - 121 на 125. Количеството магнезий, калий, калций, цинк и витамини Б6 и К е абсолютно същото. Разлика има само при съдържанието на желязо, но тя също е пренебрежима - 2 на сто за бялото вино и 4 на сто - за червеното.
Заключение: Разминаванията в качествата на бялото и червеното вино са много малки и няма смисъл да им обръщаме внимание. Наздраве!
Бяло вино - с пиле и риба, червено вино - със свинско и телешко
Да сервираш правилното вино с точната храна, за да може и двете да разгърнат пълната си палитра от вкусове и качества - това е истинско изкуство, което се опитваме да овладеем и си мислим, че практикуваме все по-умело.
Убедени сме, че бялото вино се поднася с риба и пилешко месо, а червеното е запазено за по-тежки ястия с меса като свинско, телешко и дивечово. Този постулат обаче е време да бъде опроверган, защото е верен, но само донякъде.
От сайта за вино „Verve Wine“ посочват, че мазни риби като шаран и толстолоб, както и меса като патешко и пуешко, си подхождат по-скоро с червено вино. От друга страна фини ястия като телешки медальони и немазно свинско ще се комбинират по-добре с по-лекото бяло вино.
Заключение: Оставете въображението и най-вече небцето ви да ви води при комбинирането на храна и вино.
Колкото по-отлежало е виното, толкова по-добро е то
Свикнали сме да вярваме, че онези прашни бутилки, подредени грижливо в избите, съдържат истинско течно съкровище, което с годините става почти безценно. Изкушаваме се да оставим и ние някоя и друга бутилка да отлежава на тъмно и хладно място и да ? се насладим при подходящия повод.
Това в някои случаи би било огромна грешка, защото не всяко вино отлежава добре. Тук зависят куп фактори като почвата, на която са расли лозята, сортът грозде, качеството му, количеството сулфити във виното.
Леките червени вина като Божоле, някои видове Мерло и Малбек не са предвидени да отлежават, а да се пият до година след бутилиране. Същото важи и за почти всички бели вина и розе.
Заключение: Не рискувайте да опропастите хубава бутилка вино, а й се насладете веднага с удоволствие и мярка и оставете другото на колекционерите.
Виното с винтова капачка е евтино и долнопробно
Виждаме, че истински скъпите и елитни вина са с коркови тапи и автоматично решаваме, че бутилките с винтови капачки съдържат по-евтино и не толкова качествено вино. Освен това винтовите капачки ни лишават от ритуала по отваряне на виното с тирбушон.
От „Verve Wine“ са категорични, че начинът на затваряне на бутилката няма много общо с виното в нея.
Изданието припомня, че коркът е евтин материал от възобновим източник, какъвто са корковите дъбове и в това отношение няма как да е сигнал за качество и елит. Оттам подчертават, че винтовите капачки са идеални за съхранение на всякакви течности, които се консумират до година-две след бутилирането си.
Винтовата капачка е подходящ избор и при вино за подарък, за да не причинявате неудобство на домакина тепърва да търси тирбушон.
Заключение: Начинът на затваряне на винените бутилки е последното нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате вино.
Шампанското се сервира в чаши тип „флейта“
Шампанското изглежда прекрасно в чаши тип „флейта“ и дава усещане за скъпо и луксозно изживяване. Затова в шкафа си задължително държим един сервиз с тези издължени чаши с високо столче, за да ги извадим, когато поднасяме шампанско.
В това няма нищо лошо, но ако искате да усетите истинският вкус и аромат на шампанското, заложете на чаша за бяло вино или универсална чаша за вино.
При наливането на шампанското в по-широка чаша, то освобождава далеч по-богата палитра от аромати и вкусове и така можете да усетите всяка нотка, която това пенливо удоволствие съдържа.
И, моля ви, в никакъв случай не му слагайте лед!
Заключение: Следващият път заложете на универсална чаша за вино и ще усетите поразителна разлика във вкуса на шампанското си.