Д-р Лилия Георгиева завършва медицина в Медицински университет - Плевен през 1996 г. През 2013 година придобива специалност по неонатология. От 2006 г. до момента е част от екипа на отделение „Неонатология“ в Университетска болница „Канев“.

- Д-р Георгиева, кои са най-често срещаните летни вирусни инфекции при децата? 
- Стомашно-чревните неразположения са сред най-честите оплаквания през лятото. За този сезон са типични
ентеровирусните и чревните инфекции, които могат да бъдат вирусни и бактериални
Обяснението за тяхното разпространение е просто - голямото разнообразие на микроорганизми през лятото, високите температури, обезводняването и липсата на добра хигиена на някои места.
- От какво се причиняват те, какви са симптомите  и как се лекуват? 
- Най-честите причинители са ентеро- адено- и ротавируси, също и коронавируси. Към ентеровирусните инфекции спадат коксаки А и В вируси и др. Източник на заразяване са болните, както и здравите заразоносители. От бактериалните инфекции се срещат салмонелоза, стафилококови инфекции, инфекции, причинени от Е.coli. Те се причиняват от бактерии в
заразени хранителни продукти, при неправилно съхраняване на храните на стайна температура
или при недобра термична обработка, неизмиване на плодове и зеленчуци. В рисковите групи за летни инфекции попадат малки деца, бременни и хронично болни, при които може да има и по-тежко протичане. Тези вируси се разпространяват лесно по въздушно-капков и по контактно-битов път. Летните вируси са много по-разнообразни от тези, които върлуват в другите сезони, с по-кратък инкубационен период и бързо развитие на клиничната картина. Симптомите са най-различни - висока температура, херпангина, диария, повръщане, запушен нос, кашлица, болки в гърлото, главоболие и отпадналост.
Опасно усложнение е дехидратацията, на което са най-податливи малките деца
поради възрастови особености - интензивна водно-електролитна обмяна, несъвършенство на регулаторните механизми, функционална незрялост на бъбреците. Дехидратацията се дължи на повишени загуби на течности от организма и е животозастрашаваща при загуби над 15% от теглото на детето. Обикновено се налага болнично лечение.
- Трябва ли родителите да търсят лекарска помощ, или могат да се справят сами? 
- При първи симптоми на стомашно-чревна инфекция лечението е симптоматично - антипиретик при температура,
спиране на храненето с чаена пауза, рехидратация през устата, диетично хранене
При неповлияване на симптомите, по-тежко протичане или рискови групи ведага трябва да се потърси медицинска помощ. 
- Сега е и сезонът на кърлежите и ухапванията от различни инсекти? Можем ли да предпазим децата от това и как?   
- Ухапванията от хвърчащи и пълзящи буболечки ни съпътстват от ранна пролет до късна есен. Симптомите са известни - сърбеж, подуване, зачервяване, обриви, отоци, нерядко и силна болка. Най-уязвими са малките деца, защото кожата им е по-чувствителна. Но докато пъпките и зачервяванията не са опасни,
отокът на лицето и затрудненото дишане са сигнал за объщане към спешна помощ
Най-добрата защита са репелентите - т.е. мерките да се вземат преди, а не след ухапването. Има огромно разнообразие от натурални и синтетични продукти, които отблъскват насекомите.
- Ако детето е ухапано от кърлеж, какво трябва да предприемат родителите? Има ли опасност от Лаймска болест? Какви са симптомите при това залобяване и как се лекува?      
- Лаймската болест се предава по трансмисивен механизъм при ухапване от заразен кърлеж с бактерии от род Borrelia. Чрез акта на смучене на кръв причинителят на инфекцията прониква в кръвоносната система и оттам достига до централната и периферна нервна система, сърцето, ставите, кожата, очите, където предизвиква съответните поражения. При 30-90% от инфектираните се появява характерна лезия -
обрив на кожата на мястото на ухапването като разширяващ се червен кръг, като пръстен
Може да има повишена температура, болки в мускули и стави, подуване на близките лимфни възли, главоболие и стомашно-чревни оплаквания. Лечението се провежда от лекар с антибиотици. Ако не се лекува, по-късно започва неврологична симптоматика. Болният човек не е заразен за околните. Диагнозата се поставя по клинична картина и серологично изследване. При всяко ухапване трябва да се търси медицинска помощ и кърлежът да бъде отстранен възможно най-бързо, за да се предотврати проникването на причинителя на заболяването в кръвообращението. Вземане на мерки за предпазване от ухапване на кърлеж - обуване на високи чорапи, дълги панталони, затворени обувки, прилагане на репеленти.
- В разгара на летния сезон сме и е време за посещение на море и планина. При пътуване с дете трябва да сме подготвени. Какво трябва задължително да има в аптечката за път?  
- Антипиретици, противоалергични лекарства, лепенки и марли, кислородна вода, тъй като
децата често се охлузват и получават различни наранявания, които трябва да се обработят
Кремчета и лосиони за облекчаване на сърбежа и успокояване на раздразнената кожа.
- Топлинен удар при децата - какви са симптомите и как трябва да реагират родителите при такава ситуация? Как могат да предпазят децата си от топлинен удар?    
- Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, причинено от прекомерно прегряване на организма при продължително излагане на висока температура. Бебетата и малките деца са най-застрашени. Риск създава неподходящото облекло при висока температура на околната среда, оставането на детето в паркирана кола, на слънце. Симптомите са
отпуснатост и сънливост, повишена телесна температура над 39 градуса без изпотяване
топла, зачервена и суха кожа, учестен пулс, виене на свят, гадене, повръщане, учестено, повърхностно дишане, летаргия или безсъзнание. До идването на Бърза помощ детето трябва да се изведе на сянка, да се съблече, да се понижи температурата със студена вода - чаршаф или компреси. Ако не е прекалено отпуснато и не повръща, може да се дадат течности -вода, мляко, сок, иначе има опасност от аспирация в дихателните пътища. Важно е да не се стига до такова състояние - носене на подходящо облекло, памучно, избягване на силното слънце, носене на шапка, пиене на достатъчно течности.
- Лятото ли е сезонът, в който трябва родителите да подсилят имунната система на децата? Как трябва да става това? 
- За да се развие инфекциозният процес, важна роля играе реактивността на човека/детето. Протичането на инфекцията зависи от условията на средата, храненето /особено от белтъчните компоненти/.
Липсата или недостатъкът на белтъчини и някои аминокиселини намаляват общите съпротивителни възможности на организма
към някои инфекции. Важна роля играят и витамините. При недостиг на вит. А се снижават защитните функции на естествените бариери - кожа и лигавици. При недостиг на вит. В се намалява естествената устойчивост към гноеродни бактерии, рикетсии, шигели и др. Резистентността на организма към пневмонии и ентероколити намалява при недостатъчност на вит. С. Особеностите на обмяната на веществата, развитието на физиологичните и имунологичните реакции влияят върху реактивността на организма. Индивидуалните особености също са от значение за клиничното протичане на инфекцията. Ето защо правилното и най-вече разнообразно хранене, закаляване, спортуване на открито, добра лична хигиена, пълноценен сън повишават имунната защита. Съвременната антибиотична терапия при неправилно прилагане създава лекарственоустойчиви форми - резистентност.
- Да кажем малко и за вашите най-малки пациенти - бебетата. При високите летни температури как можем да предпазим бебето от претопляне и какви са проявите на това състояние?    
- Претоплянето при бебетата се случва често и не само през летните месеци. То може да крие съвсем реални рискове за здравето на детето, включително
топлинен удар и повишен риск от синдром на внезапната детска смърт
Причината е несъвършената терморегулация при бебетата. Те са неспособни да коригират бързо и самостоятелно температурните промени, предизвикани от околната среда. Бебетата лесно могат да се претоплят и охладят. Причината е недостатъчното развитие на подкожната мастна тъкан, потните жлези, които са с ограничена функция след раждането. Признаци за претопляне са повишена телесна температура, характерен обрив със ситни червени пъпчици, видимо зачервяване на бузите и лицето, неспокойствие и нервност или отпуснатост и апатичност, повишен сърдечен ритъм. Препоръките са да се поддържа температура в стаята до 24-26 градуса, да се подбират внимателно дрехите за всеки сезон, да не се излага бебето на директна слънчева светлина,
да не се покрива количката с одеала и пелени при разходка, да не се оставя бебето в колата
да не се държи в близост с печки, климатици и отоплителни уреди.
- Кога е добре да се разхожда бебето в летните дни и как трябва да бъде облечено?
- Облечено подходящо за сезона, с естествени материи, разходки сутрин и следобед, като се избягват обедните часове, когато слънцето е най-силно.
- Могат ли бебетата да спят на климатик и каква трябва да е температурата, която трябва да се поддържа в дома?
- Температурата на околната среда трябва да се поддържа в граници 20-24 градуса, като извън тези температури е добре да се използва климатик, който да не духа срещу бебето.
- И накрая, има ли начин да предпазим децата си от често боледуване през летните месеци?
- Имунната система е защитният механизъм на нашето тяло срещу инфекции - вирусни и бактериални. Децата се разболяват повече, отколкото възрастните, поради особеностите на тяхната имунна система -
имунитетът им не е достатъчно зрял, за да се борят с всички вредни фактори на околната среда
Първите 5 години от живота са много важни за развитие на силна имунна защита. Средата на децата не бива да бъде прекалено стерилна, защото това няма да развие имунната им защита и ще ги изправи пред допълнителен риск от отслабване на имунната система и алергии. Затова е по-добре да се даде на детето повече свобода и контакт с околната среда при вземане на мерки за превенция на по-сериозни заболявания - добра лична хигиена, избягване на места с много хора и болни.

Силвия ДИМИТРОВА