Образователна реформа в Молдова, която предвижда сливането на Тараклийския университет с Педагогическия университет в Кишинев предизвика реакции на политически сили в Русе вчера. Причината е, че от няколко години се работи висшето учебното заведение да стане филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. В Тараклия повече от 70% от населението са българи, а замислената реформа на практика ще преустанови съвместната работа между двете висши учебни заведения и ще накърни правата на българското малцинство.
По този повод общинският съветник от ВМРО Траян Тотев внесе предложение в Общинския съвет да бъде прието обръщение до Народното събрание, президента Румен Радев и Министерски съвет. В него се казва: „Считаме, че действията на Република Молдова за закриване на университета „Григорий Цамблак“ засяга пряко българския национален интерес, а именно опазването на културната идентичност на българите по света“. Затова се настоява Тараклийският университет да бъде прехвърлен на България и да стане част от нашата образователна система, както и да бъде обвързано членството на Молдова в ЕС със запазването на университета.
С позиция по въпроса излязоха и младежите от БСП, които настояват Тараклийския университет да запази досегашния си статут или да се превърне в част от Русенския университет, в противен случай според тях ще се скъсат нишките, свързващи българските общности извън граница.
И Русенският университет се обяви против затварянето на тараклийското висше учебно заведение. Между двата университета от години съществуват отношения на взаимопомощ и приятелство, а трансформирането му във филиал на Русенския университет беше уговорено на среща между президентите на двете страни Румен Радев и Игор Додон през 2019 г. Това ще позволи дипломите на студентите от Тараклийския да бъдат не само български, а дипломи от ЕС.
Бесарабските българи в Молдова също защитават идеята университетът да стане филиал на Русенския или да остане като самостоятелно учебно заведение. Защото те го възприемат като духовен център, в който се съхраняват и предават на поколенията българските национални ценности, българската култура и национална идентичност.