Бяла и околните населени места са подложени на масирана отака от телефонни измамници, предупреди преди няколко дни ръководството на местната полиция и призова хората да не вярват на телефонни „лекари“ и „полицаи“, за каквито най-често се представят престъпниците.
Призивът обаче явно не е стигнал до всички. Както „Утро“ вчера съобщи, в координация с колегите си от Две могили беленските полицаи предотвратиха измама за 20 000 благодарение на това, че една от подведените жертви първо порявала на лъжи по телефона, но след това се усъмнила.
Не е имало обаче никаква възможност да се спасят парите на 86-годишна старица, попаднала в мрежите на ало-мафията. В сряда около 14 часа на домашния й телефон позвънил непознат, който започнал с обичайните небивалици - че бил полицай и наблюдавал група измамници, които я били набелязали за обиране и тя трябвало да им даде всичките си пари и злато. Това щяло да е примамката, с която полицията да ги залови и после да й върне всичко. Важно било само да не затваря телефона, за да й дават допълнителни инструкции при нужда. Жената изпълнила задачата - събрала към 1050 лева и 1670 долара, увила ги в алуминиево фолио, поставила ги в сак и около 16 часа ги предала на млад мъж пред входната врата на блока си в центъра на Бяла. Разбрала, че е излъгана, след като до вечерта никой повече не я потърсил.
Постоянно организираме срещи с възрастни хора, на които им разясняваме, че полицията не иска пари, за да залавя измамници, но възрастното поколение е по-доверчиво и като чуе за полиция, е готово да помага, без да си дава сметка, че помага на престъпниците,  коментира вчера за „Утро“ полицейски служител от Бяла, който основно се бори с измамите в района.