Е-автомобилът DTT, с който Русенският университет  се състезава в Шампионската лига на иновациите в транспорта - екомаратона на „Шел“, записа нов рекорд в историята си. Пилотираният от първокурсничката Галя Николаева и дипломантката Славена Атанасова болид измина невероятните 525 километра с един киловатчас електроенергия! На езика на ежедневието това означава, че с 20 стотинки колата може да отиде до Варна и да се върне. Засега това е фантастика, но съвсем доскоро фантастика бяха самите електрически коли.
Резултатът е с близо 10% по-висок от миналогодишния, когато със същото количество енергия DTT измина 495.7 километра.
Тази година работихме по контролера - да го вкараме в зоната с най-голям коефициент на полезно действие /КПД/, направихме и малки промени в окачването за удобство на пилотите, каза вчера за „Утро“ ръководителят на отбора доц. Симеон Илиев след прибирането си у дома.
Неговият тим се нареди на седмо място сред записалите се за участие 25 екипа. Резултатът има особено висока стойност за русенци. Класиралите се над тях отбори са подпомагани от гиганти от ранга „Ауди“. Срещу това Русенският университет и водените от доц. Илиев ентусиасти противопоставят знания, опит и хъс.
Състезанието тази година се проведе на пистата във френския град Ногаро, близо до Тулуза и никак не започва гладко за DTT.
При пристигането на летището се оказа, че багажът е загубен, а в него имаше важни за състезанието неща, които трябваше да набавим на място. Наложи се да спим на летището, но никой не се оплака, никой не се обезкуражи, подчерта доц. Илиев.
По време на една от предвидените от регламента четири обиколки болидът е споходен от проблем със спирачките, който бързо е отстранен. Организаторите пускат пета обиколка и точно тогава Галя Николаева постига високия резултат.
Зад волана беше Галя, тя е по-лека, но двете момичета работиха в екип, много си помагаха и се подкрепяха и успехът е общ. Целта ни беше класиране в десетката, изпълнихме я и я надхвърлихме, подчерта ръководителят на тима.
Всъщност пилотиращият екип е съвсем нов и двете момичета са се сработвали с дълги тренировки вечер на паркинга на магазин „Хоум Макс“ на бул. „Липник“.
След като сам си вдигна летвата, на отбора DTT предстоят нови експерименти и подобряване на автомобила и нищо чудно догодина изминатите с един киловат километри да стигнат и надхвърлят 600.
Само преди десетина дни и другият отбор на Русенския университет - HydRU, който се състезава в екомаратона на „Шел“ със задвижвана от водородна клетка кола, също се прибра с престижното 7 място в своя клас в надпреварата.
„Стартирахме участието си в екомаратона през 2015 г. През годините духът на състезанието завладя всички участници в отбора, постигнахме големи успехи, а студентите са амбицирани да виждат реализираните си идеи на пистата. Състезанието им дава ценен опит, който им помага след завършването си да продължават да се развиват във водещи компании в автомобилостроенето“, коментира след връщането в Русе ръководителят на HydRU Racing Team доц. Иван Белоев.