Улиците с масов градски транспорт са забранени за движение на тротинетки. Това съобщи вчера началникът на общинския отдел „Транспорт“ Кремена Минева по време на представянето на електрическите скутери на „Лайм Технолоджи“ на кея. От вчера фирмата предоставя електрическите двуколесни срещу 1.20 лева първоначална такса и 25 стотинки на всяка минута използване. За паркиране на скутерите са определени 20 точки в града. За ползването им е необходимо изтегляне на безплатно приложение на смартфона и създаване на профил с данните на банкова карта, от която ще се теглят дължимите суми.
Както „Утро“ вече съобщи, обхватът на услугата е 16 кв. км. Покриваната зона е електронно маркирана и при достигане на границите й двигателят на скутера автоматично се изключва. Едната от границите на зоната е бул. „България“, а другата - дунавският бряг. На североизток периметърът покрива кварталите „Здравец Изток“ и „Локомотив“ /но без района около складовете за продажби на едро дискотека „Шоурум“/, а на югозапад стига почти до яхтклуба и пътен възел Охлюва. Тези граници обаче не са окончателни. Според мениджъра на „Лайм Технолоджи“ Петко Анчев фирмата ще следи пътуванията и при нужда ще ги променя.
„Особено изискване на Община Русе беше в пешеходните зони скоростта на движение да пада под тази на пешеходците и така електрическите скутери да станат неатрактивни и неизползваеми на местата с голям пътникопоток“, каза Кремена Минева, която лично изпробва една от зелените тротинетки.
Зоните със скорост на движение с 5-6 км/ч са три - двата градски парка и централния площад.
От потребителите се очаква да оставят използваната тротинетка на един от определените за отдаването и паркирането им 20 пункта. Изискването обаче не е императивно. Възможно е двуколесното да се остави и на друго място. Сервизната група на фирмата ще го локализира и ще го прибере.
Важно ограничение е, че услугата може да се използва само от пълнолетни.
Предимно младежи, към които основно е насочен този вид транспорт, но и по-улегнали хора проявиха интерес към вчерашното представяне на тротинетките. 
Ето какво каза млад мъж, който беше дошъл специално да се запознае със скутерите на „Лайм“: 
„Според мен това е удобен, евтин начин за придвижване. Безопасността зависи от водача. Тъй като аз съм и шофьор, грижа на всеки водач е спазва правилника за движение по пътищата. За съжаление много от хората, които карат тротинетки, въобще нямат представа от правилник, от знаци. Много малки деца карат тротинетки. Ако правилата се спазват, тротинетките могат да са сравнително безопасно средство за придвижване като велосипедите. В момента не стоят добре нещата, всеки кара както иска и както смята, че му е удобно. Масово се чипират тротинетките и те могат да развиват много по-високи скорости, някои вдигат до 80 км/ч с малко по-лек водач и става доста опасно. Мен лично са ме изпреварвали тротинетки със 70 км/ч, докато карам автомобил. Това е притеснително и за водача на автомобила, защото може да стане инцидент във всеки един момент“.