Осмокласникът от Дойче шуле Максим Стойчев бе отличен със специалната награда на учебно-тренировъчния център за ученици Space Camp Turkey в турския град Измир. 
Максим беше част от русенската група, която посети центъра от 26 юни до 3 юли. Той е посветен на изучаването на Космоса. Създаден е по модела на NASA Space Camp в Алабама и вече над 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия.
Максим Стойчев печели участието си след успех на конкурса за есе на тема „Телескопът James Webb - нова ера в изследването на дълбокия Космос“. Текстът му е оценен със 100 точки от 100 възможни и това му носи 100-процентово финансиране на участието в лагера, което е солидно спонсорство.
В лагера чрез свързани с Космоса интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, ефективна комуникацията и лидерски качества. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците научават за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална и психическа. След преминаване на програмата участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.
Присъдената на Максим Стойчев награда „Kaya Tuncer „RIGHT STUFF“ Award“ е много оспорвана. За да я получи, участникът трябва да покаже, че притежава необходимите качества и умения за един бъдещ космически изследовател - разумно вземане на решения, увереност, стремеж към съвършенство, търсене и споделяне на знания. Терминът „right stuff“ е измислен в ранните дни на програмата за подбор на астронавти на НАСА за човек, който има качествата, необходими да стане астронавт.