Изложбата „С дъх и дух на Търговище“ ще бъде подредена утре в областния град. Тя е по повод 55 години от сформирането на Духовия оркестър на града. Различното в нея, е че ще бъде открита с концерт на музикантите в двора на Славейковото училище, съобщи за БТА Светлана Аврамова, уредник от Регионалния исторически музей (РИМ).
Организатори на проявата, която започва в10:30 часа, са Духовият оркестър и РИМ – Търговище. 
Експозицията представя в текст и архивни документи историята на оркестъра. Изложени са афиши, снимки, награди от различни конкурси и фестивали, музикални инструменти. Една част от тях са от фонда на музея, а други са предоставени от Духовия оркестър.
През повече от половинвековното си съществуване Духовият оркестър на Търговище е бил ръководен от трима диригенти. Началото поставя Васил Абрашев, след това диригентската палка поема Красимира Коларова, а в момента оркестрантите дирижира Росица Бояджиева-Вълева.
През годините оркестърът има участия в различни международни фестивали, в празниците на духовите оркестри „Дико Илиев“, както и в прегледите на духовите оркестри и други.
На 7 юли за жителите и гостите на Търговище Духовият оркестър ще изнесе празничен концерт на площад „Свобода“ от 18:00 часа.