Да се насърчават озеленяването и залесяването; да продължи наложилата се практика за поставяне на ограничители на скоростта /т.нар. легнали полицаи/ върху пътното платно пред обектите, подлежащи на засилена шумоизолация и качествени улични ремонти, тъй като неравните настилки рязко увеличават акустиката на трафика. Това са основните препоръки на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, която публикува доклад за шума в Русе и данните сочат, че градът е един от най-шумните в страната.                   

В повечето райони на града шумът превишава допустимите норми и по основните пътни артерии нивото му се повишава. Общата картина е следствие на много фактори. Транспортът, грешките в градоустройственото планиране, недостатъчната пропускателна способност на уличната мрежа, продължаващото застрояване на терени, разположени около шумни улици и булеварди и липсата на подходяща шумозащита са причина за високо шумово натоварване на населените места.
РЗИ извършва мониторинг на шума на 30 пункта. 14 от тях са в зони с интензивен автомобилен трафик, 7 регистрират основно промишлени източници на шум, а 8 са разположени в върху територии подлежащи на усилена шумозащита - жилищни квартали, зони за отдих, лечебни и учебни заведения. От 30 пункта на 23 се отчита превишение на граничните стойности. 
Градът е разделен на четири функционални зони местоположението, характера на дейност върху терените и транспортните средства, преминаващи през тях. Три от тези зони - около МГ „Баба Тонка“, около УМБАЛ „Канев“ и ДКЦ-1 и около СОУ „Възраждане“ подлежат на усилена шумозащита, но се отчитат превишения със 7,3-9,7 децибела. Най-шумно в четирите зони е по булевард „Скобелев“ и улиците „Братислава“, „Независимост“ и „Студентска“. Преобладаващият шум за Русе е в диапазона 63-67 децибела, отчетени на 17 пункта. На 9 пункта са измерени още по-високи нива - 68-72 децибела. Малък напредък в последните години има, тъй като по-високите нива от 73-77 dB не са засичани от 2019 г. насам.