Русенският университет продължава отличното си представяне в екомаратона на енергийния гигант „Шел“. Надпреварата има над 30-годишна история и е замислена като световно изложение на иновациите в задвижването, икономията на гориво /в електрическата ера вече се говори за енергия/ и в дизайна, който заради въздушното съпротивление има пряко отношение към пестенето на всяка капка или киловат.
Университетът участва в подновения след две години ковид пауза маратон с два болида - електрическо и водородно задвижване. Пак като противопандемична мярка двата класа са разделени и първи на пистата се върнаха автомобилите с водородни клетки, които застанаха на старт на пистата TT Circuit Assen край град Асен в Североизточна Нидерландия. 
Русенскиият HydRU 108 километра с 1 куб.м водород и така се нареди на 7 място сред 37 отбора от 14 държави.
Екипът оптимизира колата от създаването й през  2015 година. Тази година за първи път бяха използвани суперкондензатори като буфер на енергия и рекуперация на спирачните апарати, за да превърнат кинетичната енергия в електрическа. Екипът наблегна на 3D сканиране и 3D принтиране, като голяма част от детайлите на колата са създадени в лабораторията на Русенски университета. Високо постижение на отбора в състезанието в Нидерландия е и оценката на техническата комисия за „Най-добре издържана електрическа част на автомобил и окабеляване“.  
„Стартирахме участието си в екомаратона през 2015 г. През годините духът на състезанието завладя всички участници в отбора, постигнахме големи успехи, а студентите са амбицирани да виждат реализираните си идеи на пистата. Състезанието им дава ценен опит, който им помага след завършването си да продължават да се развиват във водещи компании в автомобилостроенето“, коментира доц. Иван Белоев, ръководител на HydRU Racing Team.
„Щастлива и горда съм да видя постиженията на бъдещите енергийни лидери и иноватори в лицето на HydRU Racing Team. Поздравявам студентите от отбора и техните ръководители за всеотдайната работа и стремежа към по-чисто бъдеще“, каза Камелия Славейкова, председател на борда на директорите на „Шел България“.
Тя със сигурност ще има нов повод за гордост и щастие с русенски адрес. В събота за Тулуза, Франция, заминава отборът, който от 2013 година се състезава с електрически прототип DTT и има впечатляващи успехи още от първото си участие.
„Колата вече отпътува, състезанието ще бъде на 4, 5 и 6 юли, надяваме се на добро представяне“, каза за „Утро“ ръководителят на отбора доц. Симеон Илиев.
Няколко дни преди отпътуването екипът направи генерална репетиция за състезанието във Франция на паркинга на „Хоум Макс“ и отправи специална благодарност към управата на магазина за предоставената възможност.