Награди на ученици от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн бяха връчени в арт галерията на Национален дворец на културата (НДК). Общо 51 отличия бяха раздадени на таланти от VIII до XI клас. Паралелно с награждаването се състоя и откриване на изложба с всички творби на участниците в конкурса, съобщават от Министерство на културата.
Свои произведения са представили 326 ученици от 12 училища по изкуствата от цялата страна. Победителите сред тях са избрани от жури в състав доц. д-р Величка Минкова, доц. д-р Стоян Дечев и гл. ас. д-р Юлиян Станкулов. Лауреатите бяха приветствани от заместник-министъра на културата Весела Кондакова. 
Наградите са присъдени в 17 специалности - живопис, графика, скулптура, художествена керамика, силикатен дизайн, художествена дърворезба и мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан, моден дизайн, рекламна графика/графичен дизайн, илюстрация и оформление на книгата/анимация, детски играчки, иконопис, стенопис/мозайка/витраж, пространствен и промишлен дизайн, сценичен костюм, театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла.
Всички наградени получават едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно. Освен това, те имат възможност да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.
Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн се провежда от 2005 г. в Пловдив, Троян, Трявна и София. Настоящото му 18-о издание се организира съвместно от Министерството на културата и НДК. Проектът е включен в програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2022 г., приета от Министерски съвет. / ГН