Разградското село Гецово ще се огласи отново от песните и танците на капанците и други етнографски групи. На 2 юли селото ще посрещне фолклорни състави от различни населени места в областите Разград, Търговище и Русе за участие в 11-то издание на Капанския събор, съобщиха от общинската администрация.
Организатори на фолклорния празник са Община Разград, РЕКИЦ "Читалище", кметството и читалището в Гецово. Официалното откриване на събора е от 10:30 часа. 
На откритата сцена на площада в селото ще се изявят самодейци от над 20 художествени колективи и клубове за народни хора. Те ще представят колорита и самобитността на фолклора на най-голямата етнографска група българи, населяващи села в трите области, както и на други етнографски групи, живеещи заедно с капанците в Лудогорието.
Докато фолклорните формации пеят и танцуват, гостите на събора ще могат да посетят работилничката  на Народно читалище “Просвета 1883“ в Гецово с участието на „Живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова. Тя ще покаже уменията си в изработване на шевици и прилагането им при изработка на различни сувенири. Ще й помагат и читалищни дейци от Ушинци, Благоево и Дянково.
На площада ще има и други щандове със сувенири, сред които изработени чрез плъстене художествени тъкани и ръчно изработени сувенири на Донка Иванова и Светлина Савова-Ганева.
Поздрав за гостите на Капанския събор ще е концертът на Капанския ансамбъл, който започва в 19:30 ч. Специален гост на тазгодишното издание на фолклорния празник ще е народната певица Румяна Попова. Концертът й започва в 20:30 ч.
Капанският събор има за цел да представи пъстротата и самобитността на капанския фолклор и да съхрани традициите на бита и обичаите на местните хора.
Този събор е доказателство за богатата духовност и здрави корени на българина. С провеждането му продължават да се съхраняват традициите и неповторимостта на фолклорното ни изкуство, каза за БТА кметът на Гецово Емил Гиздов. Той добави, че потомците на капанците продължават да пазят капанските обичаи и традиции и да ги предават на следващите поколения. Успяват да съхранят и традиционната капанска кухня, най-вече се славят като особени майстори на киселото мляко.