Завърши първият шампионат по поезия на софийските училища "Млада метафора“, съобщават от Столичната община.
"Площад Славейков, огласен от красивите думи на най-добрите млади поети на София! Радвам се, че в първия шампионат по поезия "Млада метафора" успяхме да провокираме стотици ученици от софийските училища да се включат в надпревара, посветена на словото. Браво на екипа на Столичната библиотека и благодарности към всички творци, участвали като лектори и арбитри", каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Той връчи наградите на победителите от НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ“ с ръководител Ивана Танушева, както и на подгласниците от частната немска гимназия "Ерих Кестнер“ с ръководител Калоян Христов. Финалният двубой от шампионата по поезия бе на 29 юни, на площад "Славейков", а арбитри бяха Георги Господинов, проф. Михаил Неделчев и Иван Ланджев.
"Млада метафора: Шампионат по поезия на софийските училища" е инициатива на Столичната библиотека, която се реализира с финансовата подкрепа на Столична община - Програма "Култура". Целта на проекта, проведен в сътрудничество с Регионално управление на образованието - София-град, е да се укрепят и повишат културните и читателските компетенции и знания на учениците, тяхната мотивация за включването им в културния живот на столицата, като се провокира креативното развитие на младите творци сред учениците в горен курс на обучение (8-12-и клас). 
Първият етап през април и май включваше работилници с поета Бойко Ламбовски (творческо писане), с актьора Стефан Щерев (сценично представяне на текстове), с актьора, музикант и поет Стефан Вълдобрев (съчетаване на поезия и музика). Арбитри на срещите бяха Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, проф. Пламен Дойнов, доц. Йордан Ефтимов.
Предстои издаване на сборник с най-добрите стихове на младите поети, както и създаване на видеоклипове с техни творби.