Занятия, посветени на рибите, се проведоха в Екомузея и това бе първата официална празнична проява вчера, посветена на Деня на река Дунав. Празникът е международен и се отбелязва от 29 юни 1994 година, когато в София е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Мотото му тази година е „Открий Дунав“. Тридесет деца от етнически малцинства посетиха аквариума, където с помощта на музеен педагог научиха повече за риболова, видовете риби и техния начин на живот. По-късно, въоръжени с въдички, момичетата и момчетата трябваше да ловят риби като ги разделят в различните водни басейни според вида им - сладководни или соленоводни. След приключването на улова, рибите бяха разпределени в Червената книга за видовете риби.
Заниманията, които преминаха изключително емоционално за малките гости на музея, продължиха с разходка и снимки и в останалите зали на Екомузей с аквариум.
Занятията, посветени на рибите, бяха част от образователен модул „Лято“, конструиран паралелно с още три модула, които оформят годишен цикъл от събития, обхващащ четирите сезона от годината - пролет, лято, есен и зима. С тях музеят отбелязва Международния ден на птиците, Международния ден на река Дунав, Международната нощ на прилепите и Ледената епоха и изчезналите видове. 
В честването на Деня на Дунав се включи и Регионалната инспекция за околната среда и водите. В понеделник клубовете „Екология“ и „Съвременник“ на Гимназията по облекло посетиха Флотската кула, където се запознаха с акценти от историята на корабоплаването по реката, със стари уреди и дейността на една от 6-те хидрометеорологични служби на агенция „Поддържане и проучване на река Дунав“. Днес деца от занималня „Бърборино“ ще посетят Информационния център на екоинспекцията. С помощта на експерти  те ще извършат експресни анализи на водни проби от реката, както и ще научат за ролята на отделните звена на министерството за опазване на Дунав. 
Организираната от Община Русе празнична програма започна вечерта шествие на деца от детски градини по русенския кей. След това се проведоха занимателна игра „Русе - пристанище на 60-те кораба“, хепънинг, демонстрация на мажоретния състав „Екстрийм“ и няколко концерта.