Промени в правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на общината, които да дадат повече шансове Русе най-после да има свой местен омбудсман след пет неуспешни опита, предлагат председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев /ВМРО/ и лидерът на групата съветници на ГЕРБ Орлин Дяков.
Пазарджиев предлага Общинският съвет да има възможност сам да преценява по какъв начин да бъде извършено гласуването - тайно или явно, за всяка отделна процедура по избор на обществен посредник. Според него след неуспешна процедура следва да бъде променян и съставът на комисията по избора, за да не бъдат ангажирани и натоварвани едни и същи общински съветници. А комисията за избор да не извършва класиране, а само да допусне до изслушване кандидатите, които отговарят на изискванията и Общинският съвет да реши кой как се е представил, избирайки или не победител.
Дяков има друга идея - вотът да е явен и всеки от съветниците да може да подкрепи само един кандидат, а не както досега да може да се гласува за двама или трима. 
Общественият посредник се избира и освобождава с мнозинство 2/3 от общия брой на общинските съветници. Досега и на явни, и на тайни гласувания никой от кандидатите не успява да събере нужните му гласове.