Късно вечерта във вторник фермери, протестиращи срещу предложените нови екологични разпоредби в Нидерландия, използваха трактор, за да пробият полицейския кордон пред дома на министърката по въпросите на природата и намаляването на емисиите на азотните оксиди Кристиане ван дер Вал, предаде ДПА.
При инцидента, станал в градчето Хирден, източно от Амстердам, е била повредена полицейска кола, съобщи полицията в Tуитър през нощта срещу сряда.
Полицията описа случилото се като заплашително и неприемливо.
Скоро след това протестът е бил овладян, а министърката не си е била у дома по това време, съобщи агенция AНП, като се позова на говорител.
По-рано земеделски стопани се отправиха към сградата на нидерландския парламент в Хага с десетки трактори и две крави в знак на протест срещу правителствените планове за намаляване на емисиите. Както и в понеделник, пътните блокади отново предизвикаха дълги задръствания в някои части на страната.
Фермерите също така подпалиха големи количества сено край магистралите, което образува дим, който затрудняваше изключително много видимостта за шофьорите.
Премиерът Марк Рюте осъди действията на протестиращите. "Не е приемливо в тази страна да се създават опасни ситуации, да се блокират пътища или да се заплашват политици", заяви Рюте в Хага. „Всичко това отива твърде далеч", каза той.
Съгласно новите предложения емисиите на Нидерландия трябва да бъдат намалени с около 70% в районите, които се ползват със статут на защитени територии.
Според оценките на нидерландското правителство обаче това може да доведе до затварянето на около 30% от животновъдните ферми в страната, като се има предвид ключовата роля на селското стопанство в производството на азотни емисии.