Иввестният в близкото минало русенски футболен съдия Светлозар Маринов навърши вчера 60 години! Заради делничният ден той насрочи юбилейното празненство за 2 юли, когато ще посрещне роднини, колеги и приятели.
Маринов може би е сред най-младите елитни рефери у нас. Той е едва на 31 години, когато получава право да ръководи мачове в „А“ група. Двубоите му на голям национален терен са 99. Последователно работи в бригади с Красимир Николов, Петър Петров, Красимир Николов, Севдалин Петров и Володя Сурдов.
Бързо идва и „повишението“ като носител на международна значка. Мачове му в европейските турнири са 26.
През 2001 година УЕФА го праща да ръководи срещата в Белград между „Сартид“ /Смедерово/ и „Дънди Юнайтед“. Двубоят завърша при резултат 5:2 за сърбите. След мача гръцкият дежурен делегат прави разбор в съдийската стая и се произнася, че главният арбитър заслужава оценка 8. На практика става дума за „отличен“. Да, но старши треньорът на шотландците се оказва човек с дебели връзки в УЕФА. Следва страхотен скандал е неимоверен натиск върху гърка да промени оценката си. Така тя е свалена почти два пъти, което означава, че Маринов слага край на междувародните си ангажименти.
Иронията е, че мачът в Белград най-добрият в кариерата му. После срещата е завъртяна 4 пъти на пълен запис в БФС и заключението е категорично - перфектно съдийство! 
След края на съдийството Маринов остава близо до футбола като спонсор на „Малчика Юнайтед“ /Батишница/. През последните 10 години пък е председател на Спортно-техническата комисия към Областния футболен съвет. Като добър, диалогичен и принципен човек, се полва неизменно с уважението на колегите си.
Честит празник, г-н Маринов!