Общината ще претендира пред съда за всички вреди, нанесени от фирмите изпълнители на ВиК-проекта в Русе, съобщи кметът Пенчо Милков. Той направи видиеообръщение към гражданите във Фейсбук, в което ги призова също да търсят правата си, ако заради изкопаните улици в целия град са понесли имуществени щети. На 4 юли, понеделник, в 18 часа в общинската Пленарна зала ще се проведе и среща с изпълнителите и ръководството на „ВиК-Русе“, на която граждани могат да присъстват и да зададат въпроси.                    

Заради най-големия изпълняван в Русе ВиК проект, който предвижда подмяната на близо 100 км водопроводи, огромен брой улици са разкопани и движението на автомобили е изключително затруднено. Най-мащабни са дейностите в кварталите Средна кула и Долапите, където се изгражда и канализационна мрежа.
Точно от Средна кула Пенчо Милков се включи на живо и заяви, че всички улици в този и съседния квартал изглеждат по еднакъв начин -  разкопани и недовършени. И само вчера на изпълнителите са съставени три акта. 
„Всичко, което виждате вие, го виждам и аз. Колегите от Общината са на терен, ежедневно се упражнява контрол, напрежението е пълно при нас. Но Общината не е възложител, това е „ВиК-Русе“. Организирали сме срещи, извикали сме ги да отговорят на всички русенци и ви каня на живо в сграда на общината, на 4 юли, в понеделник, от 18 часа, нека да им зададем всички въпроси. Нека да претендираме претърпените щети. Току-що един мъж си спука гумата, а друг ми каза, че е сменил предница от началото на ремонта“, каза Милков.
Гневната реакция на кмета е разбираема, защото той наистина няма общо с разкопаването на улиците, а поема всички негативи и недоволството на гражданите. Възложител на проекта е „ВиК-Русе“, той датира от 2019 г. и се финансира се от държавата и Оперативна програма „Околна среда“. Новата водопроводна мрежа беше дългоочаквана, особено в Средна кула и Долапите. Разчетите са с подмяната й да се намалят драстично течовете и загубите на вода.
Инфраструктурен проект с такива мащаби едва ли може да се реализира без неудобства за гражданите, все пак ВиК тръбите минават под улиците. Общината дълго време не позволяваше да се въвеждат временни организации на движението докато не се асфалтира на старите места. Проектът обаче идва със своите срокове, които трябва да се спазват, иначе част от финансирането ще бъде загубено, а целият проект е за внушителните 132 млн. лева.
Вчера от „ВиК-Русе“ заявиха, че ще изискат всички изпълнители по договорите за инженеринг и надзор да присъстват на насрочената за 4 юли среща, където да дадат обяснения на всички присъстващи. Дружеството помества редовно на сайта на проекта http://opos.vik-ruse.com/ програмата за строително-монтажните работи за седмица напред. Наскоро то започна да публикува и информация относно напредъка по възстановяването на пътните настилки, както и списък на участъците, които ще се асфалтират през юли. Изцяло асфалтирани обаче ще бъдат само улиците с разкопаване над 50% от общата им ширина. Според правилата на програмата за останалите допустим разход е само възстановяването на разрушената част от пътното платно, което значи, че на повечето места ще има кръпки. Възстановителните работи се извършват съобразно изискванията на Наредба 27 на Община Русе, според която възстановяването на пътната настилка над несортирания трошен камък следва да обхваща ширината на изкопа, увеличена със 70 см от всички страни. Затова ширината на асфалтовата ивица, положена след завършване на работата по ВиК мрежата във всички случаи е по-голяма от ширината на съответния изкоп. Факт обаче е, че това възстановяване на настилката в много случаи се бави и именно това възмущава гражданите на Русе.