Най-новият медицински център в Русе „Медик Консулт“ има много предимства - нова, модерна сграда, удобно място в центъра - срещу спирката на Механотехникума, но едно от тях е особено безспорно. В него работи екип от висококвалифицирани лекари с разнообразни специалности, които освен в центъра са ангажирани и в болницата. А това е само от полза за пациентите, защото при нас могат да получат следболнично лечение и продължително медицинско наблюдение от същите специалисти, които са ги лекували в болницата и са много добре запознати с индивидуалните им особености, казва собственикът на „Медик Консулт“ д-р Иво Раданов. Той е категоричен, че това е своеобразна приемственост, която ще запълни онази липсваща част в лечението след изписването на пациента от болницата. Оставени сами на себе си, макар и с рецепта за необходимите лекарства, болните нерядко трудно спазват препоръчаната терапия, а това може да влоши състоянието им. Специалистите в центъра осигуряват именно такъв последващ контрол и наблюдение, като при необходимост ще посещават пациентите си и в домовете им, обяснява д-р Раданов.
Самият той е специалист по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Негови професионални отговорности в медицинския център са снемането на анестезиологичен статус за планиране на операция с упойка, тестове за поносимост на анестетици, особено при рискови пациенти, обезболяване при болести на периферната нервна система и онкозаболявания.
В кабинета по акушерство и гинекология работи друг известен русенски лекар - д-р Александър Рудницки, който е и управител на медицинския център. Двамата с колежката му д-р Надежда Иванова се грижат за женското полово здраве, за бременни и неродените им още бебета. Кабинетът е оборудван с два съвременни апарата - ехограф с доплер, с който се следи как се храни плодът, и кардиотахограф за сърдечните тонове на бебето.
Дългогодишният шеф на Хирургията в МБАЛ-Русе д-р Петко Боянов е специалистът, на чиито знания и опит могат да разчитат пациенти с проблеми, изискващи оперативно лечение. В кабинета си той ще извършва и дребни хирургически интервенции, които е възможно да бъдат направени в амбулаторни условия.
Според изискванията на закона детският кабинет в медицинския център е с отделен вход и чакалня, за да нямат малчуганите контакт с възрастните болни. Грижите за най-малките жители на града са поверени също на доказан специалист, с дългогодишен опит в педиатриата - д-р Ева Цонкова, която е и началник на детското отделение в МБАЛ. В кабинета тя работи заедно със старши ординаторите д-р Ваня Великова и д-р Кремена Такова. Деца, които са били лекувани в стационара, после могат да бъдат проследени за по-дълъг период, като това е особено важно за хронично болните малчугани, обяснява д-р Цонкова и уточнява, че това ще облекчи работата и на общопрактикуващите лекари с малки пациенти. Предстои скоро кабинетът да бъде оборудван с ехограф, който ще подпомага педиатрите при поставянето на диагнози и назначаването на лечение.
Ехограф с доплер и модерен кардиограф ще помагат в работата и на специалиста по кардиология и вътрешни болести д-р Садко Писин, който същевременно е и лекуващ лекар в Четвърто вътрешно отделение на МБАЛ. За д-р Анна Руменова, също от МБАЛ, е кабинетът по нервни болести, а скоро се очаква да заработи и кабинетът по ушно-носно-гърлени болести.
Цикълът на медицинско обслужване в център „Медик Консулт“ е завършен с приемна на клинична лаборатория и аптека. Приемната спестява време на пациентите, защото няма да се разкарват до някоя от лабораториите, нито пък лекарите ще чакат от тях да им донесат резултатите от изследванията си.
Аптеката има изключително важно място в медицинския център, защото позволява да има непрекъснат контакт между лекар и фармацевт и така да се прецизира терапията на болните, казва управителят Галя Бочева. Тя е магистър-фармацевт, скоро е завършила и курс по хомеопатия, което й дава възможност да консултира пациентите не само за конвенционалните лекарства, но и за нетрадиционните методи на лечение. Освен с голямо разнообразие от медикаменти, включително за диабетици, за болни с редки заболявания и злокачествени новообразувания, за ветерани от войните и военноинвалиди, аптеката разполага с пълна гама хомеопатични продукти и хранителни добавки. Изпълнява и рецепти по Здравна каса.
Специалистите в медицинския център приемат пациенти с направления от личния лекар, но имат и свободен прием за желаещите. Препоръчително е предварителното записване за час на тел. 0882 909 725, за да се избягват досадните опашки пред кабинетите и пациентите да си пестят и времето, и нервите.