Още преди изгрев слънце на Еньовден, когато силата на билките е най-голяма, група от жени в Ценово се отправи към местността Бог баир - местността с 18-метровия кръст, който закриля жителите на общината. След молитва в параклиса, молитва при огряването на първите слънчеви лъчи и обредни песни жените започнаха да берат еньовски билки за здраве. Последва традиционното варене на билков чай и сплитане на венец от лековити растения, под който минаха повечето жители на селото.
В Караманово самодейци от читалището в ранни зори се отправиха към местността Евстатиева чешма, където според преданията растат най-много билки, а лечебната им сила е най-голяма. В еньовския венец бяха сплетени двадесет и пет лечебни растения, който бе поставен в центъра на селото и под него преминаха деца, ученици и възрастни. Всички получиха по чаша ароматен билков чай и парче от дъхава погача, а след това се хванаха на празнично хоро.
Пременени в национални носии и жени от Долна Студена браха билки в землището на селото. С тях бяха и възпитаници на детската градина. Билковият венец беше окачен на входа на кметството и под него за здраве минаха повечето от жителите на селото. Тук също имаше хоро, посветено на празника на лятното слънцестоене.