Под мотото „Открий Дунав“ ще протече честването на Деня на река Дунав, организирано от Община Русе. Празникът се отбелязва всяка година на 29 юни - датата,  на която в София е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав.
Празничната програма ще къде открита в 18.15 ч с шествие на деца от детските градини в Русе. В 18.30 на откритата сцена на кея ще започне занимателната игра за деца „Русе - пристанище на 60-те кораба“. В 19.30  същата сцена ще посрещне хепънинг и концерт с участието на вокални състави и танцови формации за модерен балет от ОбДЦКИ и ОМД, ще дефилира и мажоретният състав „Екстрийм“. Час по-късно, в 20.30, на сцената ще се качи „Биг Бенд Русе“ с диригент Димчо Рубчев, а от 21.30 до финала на вечерта там ще свири рок група „SODA A`COUSTIC“.  
Междувременно от 19 часа в зала „Филхармония“ русенската опера и Международно дружество „Елиас Канети“ организират концерт „По течението на Синия Дунава“ под патронажа на посланика на Австрия Андреа Вике. Входът е с билети, които са в продажба на касата на операта и на www.ruseopera.com.